Fuchs potpisao sporazum s Europskom svemirskom agencijom

Sporazum omogućuje Hrvatskoj sudjelovanje u novim programima i aktivnostima ESA-e

173
Foto: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs potpisao je 23. ožujka 2023. godine u Parizu, u ime Vlade Republike Hrvatske, Sporazum o europskoj državi sudionici (European cooperating State Agreement, ECS Sporazum) između Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije (ESA).

Foto: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Navedeni Sporazum omogućuje Hrvatskoj sudjelovanje u novim programima i aktivnostima ESA-e te će biti dopunjen u roku od godinu dana PECS Poveljom. PECS Povelja predstavlja Plan za europske države sudionice, a čija je svrha definirati odredbe i uvjete financijskog doprinosa Hrvatske kako bi se Hrvatskoj omogućilo uživanje pogodnosti svih prava koja su joj dodijeljena ECS Sporazumom.

Ministar Fuchs naglasio je kako će potpisivanje novog sporazuma omogućiti Hrvatskoj lakše umrežavanje te korištenje programa i kapaciteta ESA-e s jednim ciljem, a to je jačanje tehnološkog, inovacijskog i istraživačkog kapaciteta uz bolju suradnju između akademskog i poslovnog sektora.

Foto: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Ovim Sporazumom podržava se neposredna suradnja između RH i ESA-a u odnosu na svemir i svemirske tehnologije, a obuhvaćat će: znanost o svemiru, istraživanja i primjene promatranja Zemlje, telekomunikacije, istraživanje mikrogravitacija, inženjering i uporabu zemaljskog segmenta te obrazovanje i podizanje svijesti o važnosti svemira i svemirskih tehnologija. Zajednički međunarodni projekti u području svemira potaknut će aktivno sudjelovanje hrvatskih znanstvenika s ciljem stvaranja novih vještina i znanja potrebnih za razvoj istraživačkog i inovacijskog potencijala.

Suradnja RH i ESA-a započela je 2018. potpisivanjem Sporazuma o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe, a 2020. godine stupio je na snagu i Provedbeni dogovor o tehničkoj pomoći i stručnom znanju. Novi status u ESA-i omogućit će Hrvatskoj ispunjenje nacionalnih ciljeva, ali i jače pozicioniranje u području svemira i svemirskih tehnologija.

 

Izvor: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime