Jackpot osvojio 14 puta

Osvajao glavne dobitke na lutriji u Rumunjskoj, Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama

892
Pixabay

Znate li tko je Stefan Mendel? Matematički genij šezdesetih godina prošlog stoljeća jedva je spajao kraj s krajem.

Rumunjski genij proveo je godine izučanavajući kako da ostvari svoj cilj da bi na kraju izvukao “algoritam za biranje brojeva” zasnovan na metodi koju je nazvao “kombinatorno sažimanje”.

Koristeći ovu metodu Stefan tvrdi da može precizno odrediti pet od šest pobjedničkih brojeva, što smanjuje broj mogućih kombinacija na lutriji na “samo” nekoliko tisuća, od prethodnih nekoliko milijuna.

Nagovorio je dvojicu prijatelja da i oni ulože novac, jer nije bilo jeftino uplatiti toliko kombinacija.  I dobili su! Osvojili su nagradu koja je u to doba bila jednaka 18-godišnjoj plaći.

Mandel je s obitelji odselio u Australiju gdje je dodatno usavršio svoj sistem.

“Naoružao” se računalima i izračunao sve kombinacije koje mora ispuniti kako bi bio siguran da će dobiti. Ali, trebalo mu je još novca. Pronašao je investitore i počeo da dobivati iznova i iznova.

Osvajanjem velih suma putem igara na sreću natjerao je australijske nadležne vlasti da promijene pravila kako više ne bi mogao primjenjivati svoj sistem.

Tada se okrenuo lotu u Virginiji u SAD. Taj loto bio je zanimljiv jer je riječ o najmanje kombinacija koje su se vrtjele od svih drugih u Americi.

Izračunao je da mu za uplatu i dovoljno kombinacija treba 7,1 milijun dolara. A sve je bilo utoliko bolje jer je listiće mogao danima ispunjavati kod kuće.

Devedesetih godina prošlog stoljeća prikupio je od investitora novac i bacio u očaj lutriju Virginije.

Sačekao je da jackpot bude dovoljno velik da se sve skupa isplati. Kada je došlo vrijeme, tri dana je ispunjavao sve potrebne brojeve u svom domu u Australiji.

Tada je prva nagrada iznosila 27 miliona dolara – uplatio je i opet pogodio.

Operacija je zahtijevala veliku logistiku. Unajmio je 30 kompjutera i 12 laserskih tiskača kako bi mogao tiskati listiće. Upotrijebili su između 20 i 30 tona papira.

Samo slanje listića brodom u Virginiju koštalo je 60.000 dolara. Odatle su ih putem “kurira” raspoređivali desetinama svojih “službenika” da ih uplaćuju po benzinskim crpkama i radnjama u Norfolku.

Ipak, nekoliko sati prije isteka roka za uplaćivanje jedna od radnji prestala je primati uplate. Uplatili su između šest i sedam milijuna listića, ali nisu bili sasvim sigurni u uspjeh.

“Kada je izašla kombinacija od 27 milijuna dolara, svi su skočili dva metra u zrak od sreće”, rekao je Mandel.

Lutrija Virginije pokušala je zaustaviti isplatu, ali se ispostavilo da je sve bilo savršeno po zakonu.

Mandel je bio mozak operacije i kao konsultant isplatio je sebi honorar od 1,7 milijun dolara.

Od silne želje za ovom “lotomanijom”, Stefan je bankrotirao 1995. godine, a onda i proveo 20 mjeseci u zatvoru u Izraelu zbog prevare.

Sve američke države od tada uvode zakone kojima se zabranjuje korištenje Stefanove strategije.

Danas Stefan u svojoj kući na plaži u južnom Pacifiku uživa daleko od lutrijske ludnice.
U svojoj loto karijeri, čak je 14 puta osvojio jackpot!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime