GLINA Svečano otkriveno spomen obilježje u čast poginulom hrvatskom branitelju Darku Liscu

Svečano otkriveno spomen obilježje u čast poginulom hrvatskom branitelju Darku Liscu, civilnim žrtvama u Domovinskom ratu te poginulim i nestalim mještanima u II. svjetskom ratu iz Jukinca

151

U Glini je svečano otkriveno spomen obilježje u čast poginulom hrvatskom branitelju Darku Liscu, civilnim žrtvama u Domovinskom ratu te poginulim i nestalim mještanima u II. svjetskom ratu iz Jukinca.

Darko Lisac Fox vrlo mlad, nošen domoljubnim zanosom priključio se 2a Brigadi i odmah se iskazao kao pravi borac. Poginuo je u oslobodilačkoj operaciji “Oluja” kod sela Gora između Petrinje i Gline.

Predsjednik Udruge Jukinac Josip Gregurić istaknuo je da je spomen obilježje podignuto u suradnji Udruge i Grada Gline te pojasnio zašto je postavljeno tek 26 godina nakon Liščeve pogibije:

“Jednostavno jer prije nismo mogli riješiti pogodnu lokaciju. Nakon riješavanja ove lokacije početkom svibnja ove godine postavili smo ovo spomen obilježje koje treba još dodatno urediti. Ovo spomen obilježje čine tri ploče. Prva ploča je u spomen hrvatskom branitelju Darku Liscu Foxyju. Na drugoj ploči su imena civilnih žrtava Jukinca u Domovinskom ratu. Na njoj se nalaze imena 15-ero mještana, starijih osoba, koje su nakon pada Jukinca ostale kod svojih kuća, misleći da im se ništa neće dogoditi. Treća ploča posvećena je poginulim i nestalim mještanima Jukinca u II. svjetskom ratu i poraću. Na njoj se nalaze imena 54 mještana Jukinca, muškaraca, od kojih je 31 nestao ili ubijen 1945. godine.”

Predsjednik Udruge ratnih veterana druge gardijske brigade Gromovi Nenad Bužanić pozdravio je sve prisutne u ime članova Udruge:

“Zahvaljujem mještanima i Gradu Glini što brinu o našim članovima koji su poginuli u Oluji. Hvala vam i Bog vas blagoslovio.”

Gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos i odvojili vrijeme da povijest ostane zapisana:

“Ovih dana ovakve obljetnice sjećaju nas na heroje rata, na one koji su dali sve za ovu državu. S tom mišlju, na nama je danas odgovornost da i mi damo sve za naš narod, naš kraj i državu. Volio bih da u budućem vremenu, uz odavanje časti i slave svima koji su utkali svoje živote u državu, okupljamo se na stvaranju novih vrijednosti. Da na ovoj parceli otvorimo dječje igralište i da stvorimo uvjete za povratak života. Danas imamo slobodnu i samostalnu Republiku Hrvatsku zahvaljujući tim ljudima koji su bez kalkulacije i fige u džepu krenuli u bitku da osiguraju nama slobodu. Danas tu slobodu imamo i moramo je iskoristiti da mlađim i budućim generacijama osiguramo život u našoj Glini.”

Izaslanik ministra branitelja Tome Medveda Vjekoslav Andrić zahvalio je na pozivu:

“Podupiremo rad Udruge. Naša zadaća je da uvijek odamo počast našim junacima koji su svoj život utkali u temelje Domovine. Isto tako, nemojmo zaboraviti da poštujemo hrvatske branitelje koji su na životu i skrbimo o obiteljima poginulih i nestalih. Zahvaljujem vam što ste došli u ovolikom broju i želim vam da na Dan Oluje budete ponosni i sretni jer imamo našu Hrvatsku.”

Nakon prigodnih riječi domaćina i gostiju, spomen obilježje u Jukincu je blagoslovljeno.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime