Godine 2019. zadnji puta pomičemo kazaljke sata

682

Kao i svake posljednje nedjelje u listopadu, i ove godine ćemo svi u tri sata ujutro kazaljke sata pomaknuti 60 minuta unatrag i tako prijeći na zimsko računanje vremena.

Iako ćemo tu noć spavati sat vremena duže, zimsko računanje vremena donosi kraći dan jer će mrak padati ranije. Prelazak na zimsko računanje vremena ne smiju previdjeti ni vozači jer od tada moraju imati uključena svjetla na vozilu.

Ljetno računanje vremena stvoreno je kako bi se moglo bolje iskoristiti duge ljetne dane, a prvi je na tu ideju 1784. došao Benjamin Franklin, jedan od utemeljitelja SAD-a. Ovaj je sustav ozbiljno predložio William Willett 1907. godine, ali nije uspio uvjeriti britansku vladu da ga prihvati. Zamisao o ljetnom računanju vremena prvi je put ostvarena u Njemačkoj, za vrijeme Prvog svjetskog rata, od 30. travnja do 1. listopada 1916., kako bi se duljim korištenjem dnevne svjetlosti uštedjela energija koja se trošila na proizvodnju u ratnoj industriji. Iste godine taj primjer slijedila je i Velika Britanija.

VEZANE VIJESTI
Održan panel Press klub Europa

Na Hrvatskom tlu ljetno računanje vremena prvi put koristilo se od 1916. do 1918., za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, potom za vrijeme Kraljevine Jugoslavije te za vrijeme Nezavisne države Hrvatske od 1941. do 1945. Od 1983. godine u Jugoslaviji pa tako i u Hrvatskoj, ponovno je uvedeno ljetno računanje vremena, a Hrvatska je tu praksu nastavila i nakon osamostaljenja. Od 2002. godine Europska unija odredila je zadnju nedjelju ožujka kao početak i zadnju nedjelju listopada kao završetak ljetnog vremena. Ljetno računanje vremena u Europi koriste sve zemlje osim Islanda i sve počinju i završavaju istoga dana.

VEZANE VIJESTI
Ovog vikenda prelazimo na ljetno računanje vremena

No, Europska komisija objavila je prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja kazaljki sata u Europskoj uniji u 2019. godini, dajući državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Posljednje obvezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju 31. ožujka 2019. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju 27. listopada 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here