Gospodarsko vijeće o kretanjima u gospodarstvu SMŽ

Predstavljen je i Regionalni centar kompetentnosti za područje elektrotehnike i računalstva

766

Gospodarsko vijeće HGK – Županijske komore Sisak održalo je 27. ožujka svoju četrnaestu sjednicu na kojoj se raspravljalo o stanju gospodarstva Sisačko-moslavačke županije, a predstavljen je i Regionalni centar kompetentnosti za područje elektrotehnike i računalstva.

Osvrnuvši se na gospodarsku situaciju u županiji, predsjednik Županijske komore Sisak Boris Mesarić je istaknuo kako je jedan od trenutno najvećih problema u gospodarstvu ove županije nedostatak radne snage, kao i nepovoljna kvalifikacijska i dobna struktura nezaposlenih s obzirom na potrebe tržišta rada.

„Naša je županija gospodarstveno proizvodno – izvozno orijentirana. Imali smo povećanje izvoza u prošloj godini za nekih 17%, devizni suficit je oko 170 milijuna eura, a prednjači prerađivačka industrija, posebno petrokemijska, zatim elektronička i drvna industrija. Ono što nas veseli je da možemo reći kako se ipak se nešto kreće u pozitivnom smjeru, a to je da smo zadnje tri godine imali stranih investicija negdje blizu 50 milijuna eura. Nadamo se da će s podacima do kraja ove godine to biti oko 50 milijuna eura. Prijašnjih smo godina govorili kako je naša županija nažalost imala odljev investicija u inozemstvo. Znači, bili smo jedina županija u državi koja je imala negativan saldo i to se sada bitno popravilo“, kazao je Mesarić.


Neusklađenost upisne politike s potrebama tržišta rada, zastarjela znanja i vještine u pojedinim zanimanjima opći su problem u cijeloj državi, dodao je Mesarić napomenuvši kako se najveći problem nepovezanosti potreba rada i obrazovne politike pojavljuje u tzv. proizvodnim zanimanjima

„Znamo da su naše politike iz davnih godina bile usmjerene na to da nama ne treba proizvodnja te da možemo živjeti kao jedan free shop, da možemo živjeti na uvozu, što dokazuje još i danas negativan saldo robne razmjene s inozemstvom. Naime, mi s inozemstvom imamo pozitivnu bilancu zahvaljujući uslugama, posebno turizmu, ali što se tiče robne razmjene, tu smo u jako velikoj negativi. Mi puno više industrijskih i poljoprivrednih proizvoda uvozimo nego što ih izvozimo. Naravno da je to bilo demotivirajuće i za naše ljude, poglavito za školovanje. Danas govorimo o kurikularnoj reformi, međutim moramo nešto promijeniti. Prvo, moramo cijeniti i platiti proizvodni rad. Proizvodni rad je kod nas, oprostite na izrazu, ali čak postao sramota, jer što bi netko bio pekar, tokar, bravar ili zavarivač… Mislim da je to jedan apsurd. S druge strane to su zanimanja koja su jako zapošljiva u Europskoj uniji. Pozitivno je što je došlo do trenda povećanja plaća i mislim da će se to morati nastaviti“, ustvrdio je Mesarić te zaključio kako se upravo zbog svega navedenog naglašava nužnost reformi i provedbe ekonomske politike s glavnim ciljem ubrzavanja gospodarskog rasta.

Na sjednici je nazočio i zamjenik sisačko – moslavačkog župana Roman Rosavec. On se posebno osvrnuo na projekt Regionalni centar kompetentnosti za područje elektrotehnike i računalstva koji je predstavljen i na ovoj sjednici, a koji bi trebao biti smješten u bivšoj sisačkoj vojarni u Lađarskoj.

„Republika Hrvatska je dala na upravljanje Sisačko-moslavačkoj županiji tu zgradu koju mi namjeravamo koristiti za razvoj centara kompetencija, između ostalih i ovog centra koji danas ovdje predstavljamo. Nositelj čitavog projekta je naša Tehnička škola u Sisku koja je već poznata po provedbi brojnih projekata i nizu tehničkih dostignuća koji su značajni i prepoznati kao vrlo kvalitetni. Stoga smo se odlučili na ovaj korak, da upravo na toj lokaciji razvijamo središte jednog takvog centra koji će imati brojne praktikume, laboratorije, ali i dodatne sadržaje koji će se koristiti u daljnjem obrazovanju i školovanju naših učenika“, rekao je Rosavec.

Projekt je na sjednici Gospodarskog vijeća predstavio ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović.

„Tehnička škola Sisak imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru elektrotehnike i računalstva. Ukupno je u Hrvatskoj 25 škola imenovano regionalnim centrima, šest u sektoru elektrotehnike i računalstva. Imenovani smo na pet godina, a samo imenovanja nam ostavlja mogućnost da se financiramo iz dva programa, konkurentnost i kohezija te iz operativnih ljudskih potencijala. Ukupna vrijednost koju možemo povući je 80 milijuna kuna, 30 iz prvog fonda i 50 iz drugog. Sredstva su namijenjena za infrastrukturu, nove kurikulume, programe cijelo životnog učenja, usavršavanje nastavnika, intenzivnu suradnju s gospodarstvom, a sve kako bi naši učenici stekli radne vještine i imali što više praktičnog iskustva. Naš osnivač, Sisačko-moslavačka županija se odlučila da taj regionalni centar bude smješten u bivšoj vojarni u Lađarskoj koja će se urediti posebno za tu namjenu. Kada se sve to završi, trebali bi imati jedan vrlo atraktivan prostor s tehnologijom i praktikumima opremljenima s vrhunskom svjetskom tehnologijom“, pojasnio je Malović.

Dodajmo kako se na sjednici Gospodarskog vijeća raspravljalo i o izvještaj o radu Županijske komore za prošlu godinu te planu rada za ovu godinu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime