Grabar-Kitarović: Kvote za imigrante neće riješiti problem

231

Sustav kvota neće riješiti problem ilegalne imigracije u Europsku uniju, samo će imigrantima poslati poruku da će na kraju smjeti ostati u EU-u, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u subotu u Bratislavi i upozorila da je za sveobuhvatno rješenje nužno djelovati na prave uzroke toga problema.

„Kvote nisu rješenje pitanja izbjeglica“, rekla je hrvatskim novinarima na marginama sigurnosne konferencije GLOBSEC 2015. „One mogu biti kratkoročno rješenje, ali rješenje mora biti sveobuhvatno“.

„Moramo jako paziti koju poruku šaljemo tim sustavom kvota. Ako ilegalnim imigrantima pošaljemo poruku da će u konačnici moći ostati u EU-u, onda ćemo samo perpetuirati taj problem i on će postati gori i snažniji“, rekla je.

VEZANE VIJESTI
VELIKA POLICIJSKA AKCIJA U SUSJEDSTVU Uhićeni deseci trgovaca ljudima i žrtve

„Moramo se kao EU i u okviru Ujedinjenih naroda angažirati da se rješavaju oni korijenski problemi zašto ilegalni imigranti dolaze, a to znači rješavanje sukoba u Iraku i Siriji, ali i borba protiv siromaštva i drugih razloga zbog kojih ljudi odlaze sa sjevera Afrike i Bliskoga istoka, kao i rješavanje pitanja trgovine ljudima“, rekla je.

Po riječima hrvatske predsjednice, nužna je oštrija borba protiv trgovaca ljudima, a i Hrvatska će se u nju uključiti.

„Moramo biti puno oštriji prema trgovcima ljudima i zahtijevati i od trećih država sprečavanje i procesuiranje takvih djela“, rekla je. „Hrvatska će u skladu sa svojim mogućnostima sudjelovati u borbi protiv trgovine ljudima. Šaljemo brod Andrija Mohorovičić u područje oko Lampeduse“, dodala je i upozorila na mogućnost da izbjeglice stignu i na Jadran.

VEZANE VIJESTI
Sisak dočekuje obitelji sirijskih izbjeglica, u pripremi ih čeka 10 državnih stanova

(Hina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here