Grabar-Kitarović: Puna potpora BiH uz poštivanje njezina suvereniteta

56

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila je u utorak u Sarajevu da će se zauzimati za punu potporu Bosni i Hercegovini na njezinu putu k euroatlantskim integracijama pri čemu će se strogo voditi računa o poštivanju suvereniteta te zemlje ali i nastaviti iskazivati zanimanje za položaj hrvatskog naroda koji u njoj živi.

“Temelj mojeg odnosa prema BiH jest apsolutno poštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH, a isto tako i potpune konstitutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda”, kazala je Grabar-Kitarović novinarima nakon sastanka s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Ivanić je izrazio zahvalnost svoje zemlje Hrvatskoj za potporu na putu prema Europskoj uniji u čemu je i sadašnja hrvatska predsjednica, kako je istaknuo, imala važnu ulogu dok je bila ministrica vanjskih poslova.

Ocijenio je važnim što je Grabar-Kitarović kao nova hrvatska predsjednica za svoj prvi službeni posjet inozemstvu izabrala upravo BiH.

VEZANE VIJESTI
Kolinda potrošila 5,4 milijuna kuna, Milanović 1,5

To ukazuje na važnost koju Hrvatske pridaje BiH, ali i obratno, rekao je.

“Republika Hrvatska i BiH dvije su istinski prijateljske zemlje”, kazao je Ivanić.

Istaknuo je da je Hrvatska uvijek bila prijatelj koji je pomagao BiH.

Razgovore s hrvatskom predsjednicom opisao je kao iskrene i otvorene.

S obzirom na stanje u BiH važno je zadržati pozornost Europske unije, ali i SAD i NATO-a na tu zemlju, rekla je predsjednica.

Pozdravila je novu europsku inicijativu prema BiH koja sada inzistira na provedbi socijalnih i gospodarskih reformi.

Podsjetila je da taj pristup ima korijene u incijativi koju je baš Hrvatska pokrenula nakon prosvjeda u BiH u veljači 2014. godine.

“Mogu kazati bez ikakve zadrške, ali i bez ikakve paternalizacije da će Hrvatska uvijek biti na raspolaganju i političkom potporom BiH”, rekla je Grabar-Kitarović.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Predsjednica u uredu čita Pipi Dugu Čarapu

Hrvatska i BiH ostat će prijateljske zemlje kao što su bile i do sada.

Hrvatska predsjednica podsjetila je da je ipak potrebno rješavati otvorena pitanja iako se o njima u utorak nije posebice razgovaralo.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o položaju Hrvata u BiH i deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS) donesenoj prošli tjedan kojom se zagovara federalizacija BiH, Grabar-Kitarović je odgovorila da se nikome u Hrvatskoj, pa tako ni njoj ne bi smjelo zamjeriti zanimanje za položaj hrvatskog naroda u BiH.

“Kada je riječ o deklaraciji HNS-a pozdravljam domoljubni karakter spram BiH kao države hrvatskoga naroda, no ne bih komentirala njezine sastavnice jer to je unutarnja stvar BiH”, rekla je.

Na izabranim predstavnicima naroda je da se se dogovore o unutarnjem ustroju i funkcioniranju vlasti, a u tome može pomoći i međunarodna zajednica, dodala je Grabar-Kitarović.

VEZANE VIJESTI
FOTO Koncert Jelene Rozge privukao tisuće posjetitelja u Sisak

Najavila je kao će osobno govoriti o BiH gdje god je to prikladno i na taj način nastojati pomoći toj zemlji.

Na upit o položaju Srba u Hrvatskoj Grabar-Kitarović je kazala kako će se odlučno zalagati za poštivanje svih njihovih prava propisanih zakonima te ih i dalje unapređivati u cijeloj zemlji pa tako i u mjestima poput Vukovara.

“Držim da je u Vukovaru postignuta razina suživota koja je zavidna u odnosu na međunarodno iskustvo i ono što sam vidjela u svijetu. To moramo ne samo održavati nego i osigurati dalji napredak”, rekla je hrvatska predsjednica.

Dodala je da njezina želja i nastojanje što prije zaključiti pitanje povratka izbjeglih.

Hrvatska predsjednica je nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH posjet Sarajevu nastavila odvojenim razgovorima s članovima rukovodstva Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH te s predsjedateljem Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom.(Hina)

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here