Graberje obilježilo Dan svog sela

Proslava Dana sela i ove godine održana je u specifičnim uvjetima

325

Mještani Graberja, naselja na području grada Petrinje i ove su godine proslavili Dan naselja i blagdan svog zaštitnika Svetog Ivana Krstitelja.

Proslava Dana sela i ove godine održana je u specifičnim uvjetima. Predsjednik Vijeća mjesnog odbora Graberje Tihomir Bunjan istaknuo je da je dio mještana ostao bez svega nakon potresa:

„Život ide dalje, svi smo živi i zdravi to je najvažnije, a ovo drugo materijalno, to ćemo izgraditi. Ja sam jednom prilikom izjavio da je najgora ova duševna bol od toga svega, kada se trudiš u životu i onda u 20-30 sekundi ostaneš bez svega. Skromno ćemo proslaviti našeg zaštitnika i samo svetom misom pošto zbog prostora nemamo adekvatnog mjesta da pozovemo više gostiju i KUD-ova. Iz Grada su nam ponudili financijsku potporu, na čemu se zahvaljujemo, ali nismo ju uzeli. Nije situacija za velike fešte i velika slavlja te za trošenje novaca dok neki nemaju krov nad glavom.“

Dan sela i blagdan njihovog zaštitnika mještanima Graberja čestitala je gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes koja je izrazila zadovoljstvo što Graberje obilježava svoj dan unatoč svim okolnostima.

„Žao mi je što u ovako skromnim uvjetima slave svoj dan, žao mi je što je na neki način prekinuta tradicija njihovih Ivanjskih susreta, ali nećemo to dozvoliti ubuduće. Ove godine zbog korone nam je ovakva situacija i zbog potresa, nedostatka financijskih sredstava, ali ponavljam, nećemo dozvoliti da se prekida tradicija i nadam se da ćemo, ako epidemiološke mjere budu to dopuštale, sljedeće godine nastaviti njihovu predivnu tradiciju. U tom smislu Grad Petrinja je u zadnjih nekoliko dana ubrzao pokretanje postupka uklanjanja opasnih objekata. Vjerujem da je to ovdje, kao i u ostatku Petrinje najveći problem i prioritet, zato ćemo to najvećom mogućom brzinom pokrenuti. Govorimo o nekoliko dana, idu elaborati i samo uklanjanje opasnih objekata koji predstavljaju ugrozu.“

Mi ćemo kao Grad Petrinja nastojati da mladi ne odlaze, da se uspostavi infrastruktura i sve ono što je potrebno za nastavak života u ovom mjestu, zaključila je Komes.

Mještanima Graberja njihov Dan čestitao je i zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić:

„Jako mi je drago da se danas nalazimo u Graberju. Vrijeme poslije pandemije se pomalo vraća u vrijeme od prije korone. Možemo se malo družiti i vidjeti posljedice potresa u prosincu. Također i da pokušamo ispraviti sve ovo što se dogodilo u toj tragediji. Mještanima Graberja čestitam Dan mjesta i blagdan njihovog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja.“

Jurić je istaknuo da će Županija biti uz mještane u onom segmentu kada ćemo trebati revitalizirati i oporaviti mjesto te pokušati vratiti stanovnike u njihove kuće i to vrlo skoro.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime