Gračanica Šišinečka proslavila Dan zaštitnika kapele sv. Lovru

Gračanica Šišinečka obilježila je dan zaštitnika kapele, sv. Lovru, a proslava je i ove godine okupila mnoštvo vjernika iz matične, ali i okolnih župa.

Proslava je započela polaganjem vijenaca za poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu te stradale u Drugom svjetskom ratu pred kapelom u Gračanici Šišinečkoj. Molitvu i Svetu misu u kapeli svetog Lovre predvodio je vlč. Vedran Pejak-Pašić, bučički župnik.

Zajedno s mještanima i gostima, sv. Lovru slavio je i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić koji je čestitajući mještanima Gračanice Šišnečke sv. Lovru, naglasio važnost čuvanja uspomene na poginule i odavanje počasti njihovoj žrtvi te očuvanja života na ovim, u Domovinskom ratu, teško stradalim područjima.

– Ovo je još jedno od mjesta oslobođenih u VRO „Oluja“ u kojima nažalost nedostaje –života. Za ovo mjesto vežu me brojne uspomene, posebice iz 1991. godine kada sam kao vojni zapovjednik sudjelovao u Domovinskom ratu. Drago mi je da smo 1995. godine uspjeli i osloboditi naše domove, vratiti se i izgraditi Domovinu. Danas, 25 godina nakon VRO „Oluja“ živimo na jedan drugačiji način, ne smijemo zaboraviti što se dogodilo tih ratnih godina, ali moramo oprostiti. U Gračanici treba još puno toga napraviti, prije svega, kao što sam naveo, treba vratiti život. Cestu smo asfaltirali, imamo struju, čeka se voda. Pozivam sve koji su otišli ratnih godina da se vrate, a na nama je da stvorimo uvjete. Od rijeke Kupe i ovih polja vjerujem da se može živjeti, a mi ćemo se pobrinuti za ostalo. Što se cestovne infrastrukture tiče, cesta Sisak-Karlovac obnavlja se. Prije dvije godine asfaltirali smo dionicu od Stankovca do Zaloja, odnosno do Slatine, planiramo nastaviti s asfaltiranjem preostala 2,2 kilometra od Stankovca do Donjih Jama, kada s Gradom Glinom dogovorimo zajedničko sufinanciranje, što će, nadam se biti uskoro. Također, radi se projektna dokumentacija za dionicu od Orlekovića do Hotnje, riječ je o 4,5 kilometara državne ceste, inače to je jedini dio državne ceste koji u Hrvatskoj nije asfaltiran. Pokrenuli smo aktivnosti, pa se nadamo i skorašnjim radovima, poručio je župan Žinić.

Proslave poput ove uvijek su prilika za susret onih koji se dugo nisu vidjeli, naročito mještana koji su raseljeni tijekom Domovinskog rata. Svi su se oni nakon misnog slavlja nastavili družiti uz vjeru kako će zajedništvom, zagovorom sv. Lovre i uz pomoć lokalne zajednice, vratiti život u ovo prekrasno područje Banovine uz rijeku Kupu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here