Grad Petrinja dobio priznanje za transparentnost gradskog proračuna

40

Održavanje proračuna Grada Petrinje ocjenjen je odličnim na dodijeli priznanja najtransparentnijim proračunima svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj jučer, 3. srpnja u Kući Europe u Zagrebu.

Priznanje Instituta za javne financije za transparentnost gradskog proračuna u ime Grada Petrinje preuzela je Ivana Kordić, privremena pročelnica Upravnog odjela Grada Petrinje za financije, proračun i naplatu potraživanja.

Izvor: FB Rad za naš grad

Institut za javne financije transparentnost proračuna u Hrvatskoj ocjenio je i u petom ciklusu istraživanja. Transparentnost lokalnih proračuna mjeri se na temelju pet pravovremeno objavljenih proračunskih dokumenata: prijedloga proračuna, izglasanog proračuna, polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna te proračunskog vodiča za građane.

VEZANE VIJESTI
Dijelovi Siska i Petrinje bez struje
Izvor: FB Rad za naš grad

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata ukazuje se na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti, objašnjavaju iz Instituta za javne financije.

Izvor: FB Rad za naš grad

Prema istraživanju Instituta, županije su ponovno najtransparentnije jedinice s prosječnom ocjenom 4.9, što znači da je njih 85 posto objavilo svih pet dokumenata. Gradovi su ocijenjeni s 4.3, a općine 3.8.

Izvor: FB Rad za naš grad

Rezultati istraživanja pokazuju da se transparentnost proračuna jedinica lokalnih i regionalnih jedinica u Hrvatskoj popravlja, međutim, razlike u transparentnosti lokalnih jedinica su velike.

VEZANE VIJESTI
Čestitka povodom Ramazanskog bajrama gradonačelnika Darinka Dumbovića
Izvor: FB Rad za naš grad

Upravo zbog toga, iz Instituta stižu preporuke Vladi RH i Ministarstvu financija, prema kojima je potrebno osnažiti proračunski okvir te adekvatno zakonski propisati proračunsku transparentnost te vlastitim primjerom pravovremene objave ključnih dokumenata državnog proračuna ukazati na važnost proračunske transparentnosti.

Izvor: FB Rad za naš grad

O fiskalnoj transparentnosti županija govorili su predstavnici Ministarstva financija, naglašavajući da je Internet jedan od najvažnijih načina komunikacije sa širom javnošću. Predstavljena je aplikacija s otvorenim podacima koji su dostupni online i mogu se koristiti, ponovno koristiti ili preraspodijeliti od strane bilo koje osobe.

VEZANE VIJESTI
Ne propustite ovogodišnju Bošnjačku večer folklora i sevdaha

Istraživanje Instituta za javne financije možete pogledati OVDJE.

Izvor: FB Rad za naš grad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here