Gurmanska štruca

2010

Odlična štruca idealna za obiteljski ručak za pamćenje.

Sastojci:

  • 600 g pilećeg bijelog mesa
  • 5 jaja ( 2 svježa + 3 kuhana)
  • 200 g kačkavalja – sir od ovčjeg ili mješavine ovčjeg i kravljeg mlijeka (trapist, gauda i sl.)
  • 200 g mesnate slanine
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 manja žemlja
  • 1 žlica senfa
  • sol, biber, Vegeta

Priprema:

  1. Pileće filete samljeti, ali ostaviti i par cijelih kockica mesa, štruca će ljepše izgledati u presijeku.
  2. Crni luk sitno isjeckati i propržiti na ulju, a žemljicu potopiti u malo mlijeka da omekša.
  3. Sir i kuhana jaja narezati na sitnije kockice i pomiješati sa bijelim mesom.
  4. Dodati preostala jaja, crni luk, omekšalu žemlju, senf (ako volite, nije obavezno) i začine po ukusu, po potrebi dodati i malo krušnih mrvica/prezle, a može i malo slanine.
  5. Kalup namazati margarinom/maslacem i posuti mrvicama, obložiti tankim šnitama slanine i staviti pripremljenu smjesu.
  6. Ako su šnite slanine dugačke, obložite njima štrucu.gurmanska-struca-8211-priprema-996e7b70bc9b60f99ea54fc694758870_view_l7. U veći, dublji pleh sipati vodu i staviti kalup sa mesom, pazeći da voda dopire do polovine kalupa. Peći na 200 C oko 1 sat, a pri kraju pećenja izvaditi štrucu iz kalupa i zapeći je još malo, da dobije finu koricu.  

U slast!

VEZANE VIJESTI
Sendvič pita

Izvor: coolinarika.com

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here