Hamas osudio napad na Charlie Hebdo

201

Palestinski islamistički pokret Hamas u subotu je osudio napad na satirički tjednik Charlie Hebdo u kojemu je ubijeno 12 ljudi u Parizu, u priopćenju objavljenom u tu svrhu na francuskom jeziku.
Hamas u priopćenju “osuđuje napad na list Charlie Hebdo i ističe da se ubojstvo ne može opravdati razlikama u mišljenju”.
Pokret, koji Izrael i Sjedinjene Američke Države smatraju “terorističkom organizacijom”, na vlasti je u Pojasu Gaze, palestinskoj enklavi koja je ljetos razorena u pedesetodnevnom sukobu s Izraelom (8. srpnja – 26. kolovoza) u kojemu je poginulo gotovo 2200 Palestinaca i više od 70 Izraelaca.
Hamas u priopćenju odgovara na optužbe izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji je nedavno rekao da su Francuska, Izrael i “civilizirane zemlje” sučeljeni s istom prijetnjom.
“Ti teroristi ubijaju novinare u Parizu, (…) raketama iz Gaze gađaju civile”, rekao je Netanyahu, koji mjesecima uspoređuje Hamas s najradikalnijim džihadističkim pokretima, napose s Islamskom državom (IS) koja hara Irakom i Sirijom.
“Hamas osuđuje očajničke pokušaje izraelskog premijera Netanyahua da naš pokret i otpor našeg naroda poveže s terorizmom u svijetu (…) Ti bijedni pokušaji osuđeni su na neuspjeh”, dodaje u tekstu.
Palestinski predsjednik Mahmud Abas u telefonskom je razgovoru izrazio sućut francuskom kolegi Francoisu Hollandeu nakon napada na tjednik u srijedu, rekao je njegov ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki.
Abas je istaknuo da su “palestinski narod i njegovo vodstvo solidarni s Francuskom nakon tog terorističkog napada” te da je taj čin naišao na “oštru osudu u propovijedima na molitvi petkom”.
Malki je dodao da će palestinsko izaslanstvo u kojem će biti kršćanski i muslimanski uglednici “idućih dana” posjetiti Francusku kako bi izrazilo svoju “potporu borbi protiv terorizma”.
Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) pozvala je da se u nedjelju u podne održe skupovi solidarnosti na okupiranom palestinskom teritoriju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime