HAZU predložila: Srbiji ulazak u EU uvjetovati priznanjem hrvatskoga jezika

256
09, October, 2021, Belgrade - Address by Aleksandar Vucic after the session of the Presidency of the Serbian Progressive Party. Aleksandar Vucic. Photo: Antonio Ahel/ATAImages 09, oktobar, 2021, Beograd- Obracanje Aleksandra Vucica posle sednice Predsednistva Srpske napredne stranke. Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti predložila je Vladi da kao jedan od uvjeta za pristupanje Srbije Europskoj uniji zatraži da njezina Vlada javno i nedvosmisleno prizna hrvatski jezik kao poseban i neovisan standardni jezik i jedan od službenih jezika EU.

Izjavu kojom se Hrvatskoj predlaže da u pristupnim pregovorima kao jedan od uvjeta za pristupanje Srbije Europskoj uniji zatraži da njezina Vlada javno i nedvosmisleno prizna hrvatski jezik kao poseban i neovisan standardni jezik i jedan od službenih jezika Europske unije, donio je Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU.

Prihvatila ju je Uprava Akademije te je ona službeni stav HAZU, ističe se u priopćenju.

Odbor je izjavu donio “uzimajući u obzir činjenicu da kulturna i javna tijela Srbije, kao i institucije koje se financiraju iz njezinog proračuna, učestalo već godinama poriču postojanje hrvatskoga jezika i njegove povijesti, te prisvajaju hrvatsku književnu baštinu, a osobito hrvatsku književnost Dubrovnika, obrazlažući to tezom da su dubrovački pisci navodno pisali na srpskom jeziku.

Donesena je i  zbog činjenice da se u obrazovnom programu u školama Republike Srbije hrvatski jezik lažno prikazuje kao srpski jezik koji se samo naziva hrvatskim imenom.

Izjava je, osim hrvatskoj javnosti, upućena i premijeru Andreju Plenkoviću.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime