Na tradicionalnoj manifestaciji “III. Festiwal Kultury Miast Partnerich” u poljskom gradu Piotrkowu Trybunalskom 28. i 29. svibnja 2016. godine sudjelovali su članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Mošćenica“ iz Mošćenice. Mošćeničani su ovom prilikom predstavljali svoje mjesto, svoj grad i svoju državu. Svojim pjevačkim i plesnim umijećem oduševili su poljsku publiku i odlično predstavili tradiciju i kulturu našega kraja. Uz naše predstavnike nastupali su i predstavnici Rusije, Latvije, Rumunjske, Srbije i Mađarske.
Festival kulture gradova prijatelja u Piotrkowu Trybulanskom ove godine održan je treći put za redom i poveznica je mnogobrojnih prijateljstvima svih gradova koji sudjeluju. Za predstavnike grada Petrinje ovo je bilo novo i lijepo iskustvo.


Predstavnici Grada Petrinje i HKUD-a Mošćenica ovom prigodom posjetili su mjesto Moszczenicu u blizini Piotrkowa Trybunalskog koje nosi isto ime kao naše petrinjsko naselje. Zanimljivo je da naselja, osim imena i blizine urbanog središta grada, dijele i kulturno umjetnički rad, te je stoga HKUD Mošćenica i u poljskoj Moszczenici izveo nekoliko tradicionalnih pjesama i plesova u pratnji odličnog harmonikaša, također Mošćeničana, Pavla Anića. Prije samog nastupa dočekali su ih čelni ljudi Moszczenice, Krzysztof Jędrzejczyk, načelnik općine Moszczenica, Iwona Pietrkowska, predsjednica Općinskog vijeća i Jerzy Korytkowski, direktor Kulturnog centra. Pokazali su svoje znamenitosti te svoje veliko gostoprimstvo. 
Upoznali su ih i s radom glavnog skladišta IKEA-e za istočnu Europu koja je u Moszczenici sagradila jednu od najmodernijih škola u vrijednosti 2.000.000, 00 eura koju su, također, obišli. Potom su obišli i njihov Vatrogasni dom, crkvu Sv. Ane i Benedikta te još jednu osnovnu školu.

Ovakva druženja između Petrinje i Piotrkowa Trybunalskog ukazuju na potpisivanje Sporazuma o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa na području kulture, gospodarstva, sporta i projekata Europske unije što će biti od velike važnosti za ova dva grada koji već sad imaju jako dobre međusobne odnose.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime