Hoće li Hrvatsku preplaviti radnici iz Filipina? Unaprijed uče o zemlji u koju stižu

219

Uoči početka sezone u Hrvatskoj je glavna tema – gdje pronaći radnike? Vlada je zadnjih nekoliko godina uvela mjere kojima su poslodavcima pomogli uvozom strane radne snage. No, izgleda, ni to više nije dovoljno, a potraga za radnicima težak je zadatak brojnim djelatnostima – od poljoprivrede, preko građevine i IT sektora pa do turizma i ugostiteljstva.

Čelna osoba Filipinskog udruženja izvoznika usluga koje okuplja oko 300 licenciranih agencija za izvoz filipinske radne snage, Elsa U. Villa boravak u Zagrebu iskoristila je kako bi skrenula pozornost na spremnost tamošnje radne snage koja Hrvatskoj može pomoći ‘već sutra’.

U razgovoru s Jutarnjim listom, Villa je kazala da Filipinci jako brzo uče – pa jezik ne bi bio problem. Temperaturne razlike, odnosno snijeg kojeg nema na Filipinima, bio bi problem na koji se, ipak, mogu naviknuti. Naime, postoje Filipinci koji rade u Koreji, a tamo ima snijega, i navikli su se. Ističe da je rasna diskriminacija nešto preko čega Filipinci ne bi mogli prijeći.

Iako svoju radnu snagu tradicionalno izvoze na Bliski istok, zbog trenutnog stanja pokušavaju pronaći nova tržišta. U Hrvatskoj su bili već u listopadu prošle godine. Nadaju se da će Hrvatska u Manili otvoriti veleposlanstvo kako više ne bi trebali po vize ići u Jakartu ili Kuala Lumpur.

Filipinci spremno dočekuju svaki izazov, te unaprijed obavljaju istraživanja o potrebi radnika u zemljama u koju svoju radnu snagu planiraju poslati, a za radnike održavaju seminare na kojima uče o svom budućem domu – Hrvatskoj.

Radnici su spremni doći u Hrvatsku i raditi već od 3.400 kuna s najmanjim ugovorom od šest mjeseci uz mjesec dana odmora, a tu su još varijante zapošljavanja na devet mjeseci s još mjesecom odmora. Iako, najidealnom varijantom ističu jednogodišnji ugovor.

Najslabije obrazovani u Hrvatskoj bi radili za 450 eura mjesečno, uz plaćeni smještaj i hranu. Tarifa obrazovanijih ne ide ispod 700 eura.

Villa naglašava da se poslodavci ne bi trebali brinuti da će ih filipinska radna snaga napustiti jer su jako lojalni poslodavcima.

Izvor: Jutarnji list

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here