Hoće li nas doktori u skorije vrijeme liječiti bez antibiotika?

335

‘Gutanje’ antibiotika svaki put kada bi zakoračili u liječničku sobu, uskoro bi moglo postati prošlost. Ako ćemo suditi prema novim rezultatima znanstvenika s američkog Sveučilišta Penn State koji su izumili uređaj koji rezultate, umjesto za nekoliko dana, daje u roku od najviše pola sata.

Uređaj detektira pojedinačne bakterijske stanice koje se kasnije mogu detaljnije gledati pod elektronskim mikroskopom, objasnio je suautor istraživanja i jedan od izumitelja uređaja Pak Kin Wong, profesor biomedicinskog inženjerstva i strojarstva.

Ovakav će pristup kliničarima omogućiti da za samo 30 minuta utvrde je li bakterija prisutna u krvi i može li se ‘uništiti’ antibioticima. Za takav je postupak u laboratoriju danas potrebno između tri i pet dana.

Znanstvenici kažu da uređaj, uz otkrivanje prisutnosti bakterije, može odrediti i njezin morfološki tip, dakle ustanoviti je li riječ o bacilima, kokima ili spiralnom tipu.

Nakon što se ustanovi prisutnost bakterije, uzorak će biti izložen antibioticima kako bi se utvrdilo je li riječ o tipu otpornom na njih, jer je u tom slučaju propisivanje antibiotske terapije u potpunosti neučinkovito.

Ako bakterija nastavi rasti i nakon izlaganja antibiotiku taj će se soj smatrati otpornim na njega, no ako prestane rasti ili nestane, značit će da se infekcija može liječiti pomoću jednoga ciljanog antibiotika.

Dodaje da je uređaj trenutačno sličan pisaču i prilično velik. Kaže kako se nada da će u dogledno vrijeme uspjeti izraditi manju, prijenosnu verziju koja bi se koristila u liječničkim ordinacijama i u bolnicama. Nada se i da će se na tržištu pojaviti za otprilike tri godine.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here