Hoće li se uskoro proizvodi puni šećera naći na tzv. crnoj listi?

120

Uvođenje zakona o zabrani pušenja u brojnim državama u svijetu te zastrašujućih fotografija na ambalaži, jedan je od načina kako ljude obeshrabriti u nastavljanju ove loše navike. U novije vrijeme, vide se naznake da bi sličnu sudbinu mogle zadesiti i prioizvode pune šećera.

Prosječni tinejdžer danas konzumira triput više šećera u hrani i piću nego što se preporučuje.

Na tu ideju došao je Institut za istraživanje javnih politika (IPPR). Iako su zašećerena pića već oporezovana, Institut predlaže da slatkiši, grickalice i zašećereni napitci dobiju što ‘bezličniju’ ambalažu kako bi ih se učinilo manje privlačnima za kupce, s obzirom na činjenicu da se u većem dijelu svijeta konzumira previše ‘slatkoga’.

VEZANE VIJESTI
Nijemac pokušao prošvercati 13 500 kutija cigareta i 510 ampula testosterona

Ovakvim pristupom želi se i podići svijest ljudi o štetnosti konzumiranja prevelike količine šećera u namirnicama.

Protiv ovog prijedloga je britanska Uprava za hranu i piće. Smatraju da brendiranje predstavlja “temeljno pravo slobodnog tržišta” i važno je zbog konkurencije. Upravo te argumente, svojedobno su iznosili i predstavnici duhanske industrije, no sukcesivne britanske vlade nisu bile popustljive.

Ipak, aktualna britanska vlada još uvijek nije u potpunosti isključila mogućnost donošenja odluke o ambalaži koja neće biti primamljiva konzumentima.

Umjesto toga, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi izvijestilo je da čeka mišljenje glavne britanske stručnjakinje za zdravlje, Dame Sally Davies.

VEZANE VIJESTI
Novo mjesto okupljanja za mlade Petrinjce

Naime, potrebno je povući odvažne poteze da bi se postigao cilj: prepoloviti broj pretile djece do 2030. godine.

Davies je zadužena za reviziju dosad poduzetih poteza, a i nagovijestila je da bi se prijedlog IPPR-a o oporezivanju ostale nezdrave hrane, poput slatkiša i grickalica mogao uistinu realizirati. Kažu da je prof. Davies otvorena prema ideji uvođenja generičke ambalaže koja neće biti primamljiva konzumentima, što bi bio još radikalniji korak.

S obzirom na to kako je prošao zakon o zabrani pušenja, spomenute bi zamisli mogle uroditi plodom. Stopa pušenja u posljednjih je deset godina pala za trećinu, no ne treba zaboraviti da dio zasluga ide i e-cigaretama.

VEZANE VIJESTI
Premalo sna povećava rizik od srčanih bolesti!

Plodom je urodila i nepopustljiva taktika Ureda za javno zdravstvo. Primjer za to je Australija – prva nacija koja je uvela generičko pakiranje cigareta, potez kojemu se pripisuje pad stope pušenja u zemlji za četvrtinu.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here