Hoće li se uskoro proizvodi puni šećera naći na tzv. crnoj listi?

118

Uvođenje zakona o zabrani pušenja u brojnim državama u svijetu te zastrašujućih fotografija na ambalaži, jedan je od načina kako ljude obeshrabriti u nastavljanju ove loše navike. U novije vrijeme, vide se naznake da bi sličnu sudbinu mogle zadesiti i prioizvode pune šećera.

Prosječni tinejdžer danas konzumira triput više šećera u hrani i piću nego što se preporučuje.

Na tu ideju došao je Institut za istraživanje javnih politika (IPPR). Iako su zašećerena pića već oporezovana, Institut predlaže da slatkiši, grickalice i zašećereni napitci dobiju što ‘bezličniju’ ambalažu kako bi ih se učinilo manje privlačnima za kupce, s obzirom na činjenicu da se u većem dijelu svijeta konzumira previše ‘slatkoga’.

VEZANE VIJESTI
Nijemac pokušao prošvercati 13 500 kutija cigareta i 510 ampula testosterona

Ovakvim pristupom želi se i podići svijest ljudi o štetnosti konzumiranja prevelike količine šećera u namirnicama.

Protiv ovog prijedloga je britanska Uprava za hranu i piće. Smatraju da brendiranje predstavlja “temeljno pravo slobodnog tržišta” i važno je zbog konkurencije. Upravo te argumente, svojedobno su iznosili i predstavnici duhanske industrije, no sukcesivne britanske vlade nisu bile popustljive.

Ipak, aktualna britanska vlada još uvijek nije u potpunosti isključila mogućnost donošenja odluke o ambalaži koja neće biti primamljiva konzumentima.

Umjesto toga, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi izvijestilo je da čeka mišljenje glavne britanske stručnjakinje za zdravlje, Dame Sally Davies.

VEZANE VIJESTI
18-godišnjak uhvaćen s velikom količinom droge

Naime, potrebno je povući odvažne poteze da bi se postigao cilj: prepoloviti broj pretile djece do 2030. godine.

Davies je zadužena za reviziju dosad poduzetih poteza, a i nagovijestila je da bi se prijedlog IPPR-a o oporezivanju ostale nezdrave hrane, poput slatkiša i grickalica mogao uistinu realizirati. Kažu da je prof. Davies otvorena prema ideji uvođenja generičke ambalaže koja neće biti primamljiva konzumentima, što bi bio još radikalniji korak.

S obzirom na to kako je prošao zakon o zabrani pušenja, spomenute bi zamisli mogle uroditi plodom. Stopa pušenja u posljednjih je deset godina pala za trećinu, no ne treba zaboraviti da dio zasluga ide i e-cigaretama.

VEZANE VIJESTI
Premalo sna povećava rizik od srčanih bolesti!

Plodom je urodila i nepopustljiva taktika Ureda za javno zdravstvo. Primjer za to je Australija – prva nacija koja je uvela generičko pakiranje cigareta, potez kojemu se pripisuje pad stope pušenja u zemlji za četvrtinu.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here