Hoćemo li uskoro postati debeli narod? Svako treće dijete u Hrvatskoj je pretilo

445

Pretilost kod djece postala jedan od najvećih javno-zdravstvenih problema, upozorili su hrvatski stručnjaci.

Trećina djece u Hrvatskoj su prekomjerne težine ili debela.

Ravnatelj KBC-a Rijeke prof. dr. Davor Štimac koji je ujedno i predsjednik Europske asocijacija za gastroeneterologiju, endoskopiju i nutricionionizam (EAGEN) u zadnjih 15 godina bilježi primjetan porast broja prekomjerno teške djece, i to za 15 posto.

„Došli smo do alarmantnih podataka po kojima je gotovo svako treće dijete prekomjerno teško ili debelo. To je zabrinjavajuće“.

Zahvaljujući kampanjama kojima se upozoravamo na štetnost prekomjerne težine taj se tren u Hrvatskoj, ističe Štimac u posljednjih desetak godina zaustavio kod odraslih.

„Broj prekomjerno teških i debelih žena čak u zadnjih 15 godina u Hrvatskoj pao je za 5 ili 6 posto za razliku od muškaraca gdje je taj broj minimalno porastao“.

Upozorava da bi Hrvati upravo zbog porasta težine kod djece mogli u skorijoj budućnosti biti ‘deblji’.

„Već vjerovatno u nekoj sljedećoj analizi za desetak godina ćemo imati poražavajuće rezultate“.

Pretilost je postala najveća ‘pošast i jedan od najvećih javno-zdravstvenih problema’. Prekomjernu težinu prati niz posljedica, od dijabetesa do problema u kardiovaskularnom, probavnom i muskulatorno-skeletnom sustavu. Potrebno je preventivno djelovati i po mogućnosti početi kampanju među djecom u predškolskom i školskom uzrastu kako bi se promovirao zdrav život, naglasili su hrvatski i bosanskohercegovački stručnjaci na 2. Kongresu za debljinu koji se održava u Mostaru.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime