Hoćemo li uskoro postati debeli narod? Svako treće dijete u Hrvatskoj je pretilo

248

Pretilost kod djece postala jedan od najvećih javno-zdravstvenih problema, upozorili su hrvatski stručnjaci.

Trećina djece u Hrvatskoj su prekomjerne težine ili debela.

Ravnatelj KBC-a Rijeke prof. dr. Davor Štimac koji je ujedno i predsjednik Europske asocijacija za gastroeneterologiju, endoskopiju i nutricionionizam (EAGEN) u zadnjih 15 godina bilježi primjetan porast broja prekomjerno teške djece, i to za 15 posto.

„Došli smo do alarmantnih podataka po kojima je gotovo svako treće dijete prekomjerno teško ili debelo. To je zabrinjavajuće“.

VEZANE VIJESTI
Mučite se s viškom kilograma? Provjerite jeste li pretili u Petrinjskoj kući zdravlja

Zahvaljujući kampanjama kojima se upozoravamo na štetnost prekomjerne težine taj se tren u Hrvatskoj, ističe Štimac u posljednjih desetak godina zaustavio kod odraslih.

„Broj prekomjerno teških i debelih žena čak u zadnjih 15 godina u Hrvatskoj pao je za 5 ili 6 posto za razliku od muškaraca gdje je taj broj minimalno porastao“.

Upozorava da bi Hrvati upravo zbog porasta težine kod djece mogli u skorijoj budućnosti biti ‘deblji’.

„Već vjerovatno u nekoj sljedećoj analizi za desetak godina ćemo imati poražavajuće rezultate“.

VEZANE VIJESTI
Premalo sna povećava rizik od srčanih bolesti!

Pretilost je postala najveća ‘pošast i jedan od najvećih javno-zdravstvenih problema’. Prekomjernu težinu prati niz posljedica, od dijabetesa do problema u kardiovaskularnom, probavnom i muskulatorno-skeletnom sustavu. Potrebno je preventivno djelovati i po mogućnosti početi kampanju među djecom u predškolskom i školskom uzrastu kako bi se promovirao zdrav život, naglasili su hrvatski i bosanskohercegovački stručnjaci na 2. Kongresu za debljinu koji se održava u Mostaru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here