Hrg: Vlada i ministar Jakovina žele uništiti hrvatsko selo i gospodarstva

221

Predsjednik HSS-a Branko Hrg je nakon obilaska 20. Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2105. u Virovitici izjavio kako Kukuriku vlada želi uništiti hrvatsko selo i njihova obiteljska poljoprivredna gospodarstva:

“Kukuriku vlada, čiji je izvršitelj nesposobni ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, planski i metodološki želi uništiti hrvatsko selo, pogotovo obiteljska poljoprivredna gospodarstva”.

Hrg svoje optužbe temelji na Vladinim izmjenama Zakona o poljoprivredi i Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu i dalje ne piše kako je poljoprivreda strateška grana gospodarstva:

VEZANE VIJESTI
OPREZ Česte prijevare obrtnika i OPG-ova od strane inozemnih tvrtki

“U Zakonu o poljoprivredi, koji nam je došao krajem prošlog tjedna, vidio sam da su neke stvari na koje smo upozoravali ugrađene u zakon, ali ne u onoj mjeri koju je HSS očekivao. U obrazloženju zakona piše da ciljevi poljoprivredne politike nisu bitno mijenjani u odnosu na važeći Zakon i podjela mjera u poljoprivredi u osnovi je zadržana iz važećeg Zakona. Čemu onda novi zakon, ako ne mijenjamo ciljeve i mjere”.

Upozorio je i kako su Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje u poljoprivredi prolongirali prijave poljoprivrednika za izravna plaćanja: “Prije to bilo od 1. ožujka do 1. svibnja, a sada je od 15. ožujka čime je rok smanjen za 15 dana, što znatno može naštetiti poljoprivrednicima”.

VEZANE VIJESTI
Na gruntu: jabuka

Dodao je i kako “OPG-i neće biti posebno bodovani, u općini Lipovljani, primjerice, niti jedan OPG nije dobio zemljište, već trgovačka društva, a to se može urediti zakonom”.

Foto: FaH

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here