Hrvati proizvode najbolje naočale za upravljanje dronovima na svijetu

339

Bespilotne letjelice ili dronovi prije desetak godina bile su tek dio mašte kompjuteraša i snimatelja, no današnje vrijeme pruža nam brojne mogućnosti.

Jedna od njih su i naočale Orqa FPV osječke tvrtke Capital Hook koja se bavi istraživanjem i razvojem hardverskih proizvoda i uređaja.

Zahvaljujući Orqa naočalama Osječani su postali poznati domaćoj i međunarodnoj javnosti, a s ovim naočalama su prošle godine pobijedili na natjecanju Idea Knockout, što im je donijelo priliku da proizvod predstave na ovogodišnjem sajmu CES u Las Vegasu.

Naočale Orqa se trenutno primarno koriste za utrke i zabavu, no direktor tvrtke Ivan Jelušić i njegov tim u budućnosti vide primjenu i u medicini, zaštiti i spašavanju te autonomnoj vožnji vozila i letjelica.

Kako bi osigurali sredstva za proizvodnju, sredinom lipnja ove godine proveli su dosad najbrže rastuću Kickstarter kampanju u Hrvatskoj u sklopu koje su u manje od 24 sata prikupili rekordnih 1,5 milijuna kuna!

VEZANE VIJESTI
Povijesni let - zahvaljujući dronu kirurzi spasili život pacijentici

Uz suradnju s brojnim kompanijama, veliki broj kolega i suradnika tvrtke bivši su i trenutni studenti te profesori s Fakulteta elektrotehnike Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku, a uz razvijanje vlastitih proizvoda, cilj poslovanja im je i pružanje usluga drugim hardverskim startupovima iz Hrvatske i Europske unije.

Da je pravi primjer uspješne startup tvrtke Capital Hook je dokazao i činjenicom da je svoje petogodišnje projekcije već ostvario, poručio je direktor tvrtke Ivan Jelušić.

„Danas naš kolektiv broji gotovo 20 stalnih i pridruženih članova tima te smo vodeća svjetska tvrtka u području razvoja vizijskih tehnologija za bespilotne platforme. Već smo imali priliku surađivati s velikim brojem domaćih i stranih hardware tvrtki za koje smo razvijali uređaje potrošačke elektronike, medicinske uređaje, kamere, senzore i radare. Riječ je o radikalnim inovacijama koje smo razvili internim kapacitetima; od skice na papiru do proizvoda spremnog za serijsku proizvodnju“.

Jelušić smatra kako je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) prepoznala potrebe tržišta, odnosno malih poduzetnika jer im pomaže kod skaliranja poslovanja te rasta na stranim tržištima. Kroz svoj program Kompetentnost i razvoj MSP-ova Agencija je tvrtki Capital Hook dodijelila 300 tisuća kuna za opremanje laboratorija za istraživanje i razvoj hardverskih proizvoda, maloserijsku proizvodnju te stručno osposobljavanje djelatnika.

VEZANE VIJESTI
Povijesni let - zahvaljujući dronu kirurzi spasili život pacijentici

„Kupljena oprema nam omogućuje da brže i jeftinije izrađujemo iteracije novih proizvoda te ponudimo nove usluge našim klijentima. Iako nam je trenutno fokus na naočalama Orqa FPV. One, radimo i na brojnim drugim projektima kao što su razvoj nosivih (wearable) medicinskih uređaja, razvoj nosivih senzora za praćenje temperature tijela, razvoj i proizvodnja niskonaponskih izvora napajanja, mjernih uređaja za praćenje potrošnje energije, razvoj specijalizirane telemetrijske opreme za prekooceanske brodove, izrada industrijskog robota, razvoj i proizvodnja edukacijskih robota i drugo“, nabraja Jelušić te dodaje kako je opremljeni prostor multifunkcionalan i da istovremeno služi kao reprezentativan uredski prostor, laboratorij, univerzalna linija za proizvodnju te prostor za obuku novih zaposlenika, a prilagođen je i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

VEZANE VIJESTI
Povijesni let - zahvaljujući dronu kirurzi spasili život pacijentici

Prostora za napredak ima napretek, no bez sumnje ovaj mladi osječki startup već se sada može smatrati uspješnim te ga HAMAG-BICRO s ponosom svrstava u #prvih25.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here