Hrvatska je pobjednik Croatia Cupa

124
Foto: HRS (Hrvatski rukometni savez)

Završen je Croatia Cup u Poreču na kojem su sudjelovale ženske rukometne reprezentacije Hrvatske, Nizozemske i Brazila. Riječ je o prijateljskom natjecanju koje dosad nikada nije bilo ovako kvalitetno. Hrvatska je na kraju izašla kao pobjednik i možemo reći da bronca osvojena na Europskom prvenstvu u Danskoj, koje se igralo u prosincu, definitivno nije bila slučajnost. Hrvatski ženski rukomet ima sadašnjost i budućnost te možemo očekivati još puno uspjeha.

Dvije pobjede iz dva susreta
Croatia Cup je otvoren utakmicom između Hrvatske i Nizozemske. Podsjetimo, ove su dvije reprezentacije igrale i na ranije spomenutom Europskom prvenstvu gdje je Hrvatska slavila rezultatom 27-25 i šokirala svjetske prvakinje. Sada, oko četiri mjeseca kasnije, gledali smo jednu sličnu utakmicu s istim ishodom – pobjedom Hrvatske. Ovaj put se radilo o rezultatu 24-23 i dobili smo službenu potvrdu da je Hrvatska izuzetno kvalitetna. Iako je ovaj turnir prijateljske naravi, moramo istaknuti da je zapravo ova pobjeda čak i impresivnija od prethodne. Glavni razlog tome je što su se Nizozemskoj vratile igračice Polman i Broch koje nisu igrale na Europskom prvenstvu, a godinama su važan dio reprezentacije.

Drugi dan natjecanja igrale su reprezentacije Brazila i Nizozemske, a Brazil je slavio s uvjerljivih 25-19, iako je Nizozemska bila ogromni favorit prema kladionicama, među kojima je i na poveznici detaljno opisani Bet365. Najavile su tako Južnoamerikanke da će s Hrvatskom igrati za pobjedu na Croatia Cupu.

Unatoč sjajnoj predstavi Brazilki protiv Nizozemske, Hrvatska je uspjela doći do nove pobjede i tako postati pobjednik svog natjecanja. U ove dvije utakmice i tri dana turira, vidjeli smo puno odličnih stvari i čini se kako je reprezentacija još jača nego što je bila na Europskom prvenstvu. Također, priključile su se i neke igračice Podravke koje tada nisu mogle nastupati za Hrvatsku zbog koronavirusa.

Pobjede bez Šoštarića
Ono što pobjede Hrvatske na Croatia Cupu čini još impresivnijim je činjenica da izbornik Nenad Šoštarić nije mogao biti sa svojim djevojkama zbog koronavirusa. Njegovu je ulogu na tri dana preuzela legendarna bivša hrvatska igračica Snježana Petika. Odradila je zaista sjajan posao, a na pitanja novinara kako se snalazi na svojoj novoj poziciji odgovorila je kako se čula s izbornikom Šoštarićem i da su se složili da je rezultat na ovom turniru izuzetno bitan. Vjerujemo stoga da su oboje poprilično sretni onim što je Hrvatska napravila u Poreču.

Što slijedi?
Kao što znamo, Hrvatska nema pravo nastupa na Olimpijskim igrama koje će se igrati ove godine u Tokiju, tako da neko vrijeme nećemo moći gledati “Kraljice šoka” u natjecateljskim utakmicama. Moguće je da ćemo u tom periodu možda imati neku prijateljsku utakmicu na rasporedu, ali za službene oglede morat ćemo čekati listopad. Tada kreću kvalifikacije za naredno Europsko prvenstvo, a Hrvatska se nalazi u skupini s Francuskom, Ukrajinom i Češkom. Riječ je o poprilično kvalitetnoj skupini u kojoj je zasigurno glavni favorit Francuska. Suprotno tome, Ukrajina je okarakterizirana kao autsajder i borba za drugo mjesto koje također vodi na Europsko prvenstvo trebala bi se uglavnom voditi između Hrvatske i Češke. Kvalifikacije će Hrvatska otvoriti 6. listopada protiv Ukrajine, a tri dana kasnije gostuje u Češkoj. Tada slijedi nova pauza, a kvalifikacije se nastavljaju iduće godine u ožujku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here