Hrvatska za Schengen ima podršku Italije i Slovenije, no problem su Skandinavci

Za sada nema većih otpora ulasku Hrvatske u Schengen

110
Foto: ilustracija

Slovenija podržava hrvatski ulazak u Schengen i sada je u prilici, kad predsjeda Vijećem EU, to pokazati djelom tako da to pitanje stavi na dnevni red, a Hrvatska za Schengen ima i važnu podršku Italije dok su problem Skandinavci.

No ni jedna država ne voli tijekom svog šestomjesečnog predsjedanja otvarati temu koju ne može zaključiti pa će tako odluka Slovenije ovisiti o signalima članica koje sve moraju poduprijeti Hrvatsku da bi se ona pridružila schengenskom prostoru.

Kako sada stoje stvari, nema otvorenih otpora ulasku Hrvatske, no postoji šira slika koju bi neke države željele riješiti prije nego što daju zeleno svjetlo.

Jučerašnji neformalni sastanak ministara vanjskih poslova u Sloveniji, na kojem je sudjelovala i povjerenica EK za unutarnje poslove Ylva Johansson, dala je obrise što se može očekivati – u igri je konačni dogovor o migrantskom paktu koji je predložila Komisija i koji bi trebao rasteretiti države prvog ulaska.

Prema prijedlogu, nijedna članica ne bi se smjela sama nositi s neproporcionalnim migracijskim pritiskom i neproporcionalno velikom odgovornosti i sve bi članice trebale doprinositi putem obvezan, ali fleksibilan sustav solidarnosti.

Svaka bi članica mogla odlučiti želi li solidarnost iskazati kroz premještaj tražitelja međunarodne zaštite iz država članica na vanjskoj granici, sponzorirati postupke povrata državljana trećih zemalja kojima nije odobrena međunarodna zaštita i koji stoga nezakonito borave u Europskoj uniji ili pak kroz pomoć u izgradnji graničnih, azilnih i prihvatnih kapaciteta u trećim zemljama.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime