Hrvatske ceste iskeširat će šest milijuna kuna za superbrzi kombi s laserima

1055

Uskoro ćemo se moći pohvaliti da i mi imamo specijalno vozilo vrijedno šest milijuna kuna u koje će biti ugrađena najmodernija tehnologija za inspekciju cestovne mreže.

Za to se možemo zahvaliti Hrvatskim cestama koje će nabaviti kombi za inspekciju cestovne mreže.

Kombi će laserima moći mjeriti svaki detalj prometnice, a jurit će 100 na sat pa neće ometati promet. U HC-u ističu da će vozilo imati i integrirani sustav zaštite pješaka koji će nakon što detektira pješaka automatski isključiti laser. GPS sustav, pak, imat će preciznost horizontalnog pozicioniranja plus/minus 10 mm, a vertikalnog do plus/minus 15 mm.

VEZANE VIJESTI
FOTO/VIDEO Održano 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu

U Cestama napominju da će se podaci prikupljati automatski čak i u tunelima, gdje nije moguće primijeniti klasične metode ili su jako skupe.

Unutarnji prostor vozila služit će pak kao svojevrsni pokretni ured. S obzirom na to da će vozilo moći sve te zadatke obavljati i pri brzinama većim od 100 km/h, u HC-u ističu da sam proces snimanja neće imati negativan utjecaj na protočnost prometa.

Specijalno vozilo nabavlja se u sklopu projekta “Sanacije opasnih mjesta na državnim cestama”, koji se sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, kojim će se sanirati ukupno 23 opasna mjesta diljem Hrvatske.

VEZANE VIJESTI
Krao vrata i kuhinjske aparate

Ukupna procijenjena vrijednost projekta, koji se provodi u sklopu ulaganja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u razvoj prometne infrastrukture, veća je od 68 milijuna kuna, a bespovratna sredstva za HC iznose 55,4 milijuna kuna.

Kako se u EU i Hrvatskoj sve veći naglasak stavlja na proaktivne mjere kojima je cilj detekcija lokacija ili dionica na kojima postoji potencijalni rizik nastanka prometnih nesreća, u HC-U ističu da će podaci prikupljeni specijalnim vozilom poslužiti i za provedbu upravo takvih mjera, neovisno o tome što na pojedinim lokacijama ili dionicama nije bilo prometnih nesreća.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here