Hrvatski pelinkovac među 15 najboljih ovogodišnjih pića

Liker koji svakako vrijedi probati

524
Foto: Badel

Antique pelinkovac najstariji je i najpoznatiji Badelov premium biljni liker, ali i jedno od najintrigantnijih hrvatskih pića. Proizvod datira iz davne 1862. godine kada je i osnovana tvrtka Badel 1862.

Osmislio ga je Franjo Pokorny, trgovac i utemeljitelj tvrtke Badel 1862. U to vrijeme, Antique se prodavao isključivo u ljekarnama pod preporukom „želudačano okrepljujuće sredstvo“. Bio je toliko tražen da je Franjo Pokorny postao dobavljač ovog fantastičnog likera čak za bečki i francuski dvor, a prema zapisima već se u to doba izvozio i u Ameriku. Receptura prema kojoj je proizveden Badel Antique Pelinkovac najstarija je i dobro čuvana receptura u arhivi Badela 1862, u njenom sastavu nalazi se nezaobilazan pelin, a originalna boca u kakvoj se proizvod prodaje i danas čuva se u Muzeju grada Zagreba.

Foto: Badel

Američki dnevnik USA Today Antique Pelinkovac uvrstio je na listu najboljih i najzanimljivijih likera na svijetu, koju je sastavio na temelju prezentacija više od 130 sudionika Bar conventa.

U članku pod naslovom “15 alkoholnih pića, likera i flaširanih koktela koje morate probati” napisali su “Iako je za razliku od amara ili whiskyja još uvijek nedovoljno poznat u Americi, pelinkovac je posebno zanimljiv liker koji svakako vrijedi probati!”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime