Hrvatsku će zahvatiti nesnosne vrućine, evo koje temperature možemo očekivati!

243

Pristižu nam upozorenja od toplinskog vala.

Državni hidrometeorološki zavod upozorava da Europljane idući tjedan očekuje toplinski val s temperaturama do 40 stupnjeva Celzijevih, neviđene za lipanj.

Od sredine tjedna, naglašavaju postoji opasnost od toplinskog vala i u nekim dijelovima naše zemlje, na sjevernom, srednjom Jadranu te na zagrebačkom i karlovačkom području!

Već početkom tjedna očekuju se visoke dnevne temperature, koja bi ponegdje mogla biti između 35 i 40 stupnjeva, što je na zapadu i sjeverozapadu kontinenta manje uobičajeno u ovo doba godine. Navode da je razlog ove opasnosti jer nad Europski kontinent s juga započinje pritjecati suh i vrlo topao zraka iz sjeverne Afrike, čiji će utjecaj biti najizraženiji na zapadnom Sredozemlju, a zahvatit će i veći dio zapadne Europe, pa i Britansko otočje. I u Hrvatskoj se očekuju vrućine.

VEZANE VIJESTI
Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednih tjedan dana

Prema aktualnim prognozama, od sredine idućeg tjedna u nekim dijelovima naše zemlje postoji umjerena opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Temperatura će biti iznad prosjeka, ali ne tako neuobičajeno visoka kao što se očekuje u Španjolskoj, Francuskoj, zemljama Beneluxa, zapadnoj Njemačkoj i na jugu Engleske.

Danju će biti vruće, ponegdje i vrlo vruće uz temperaturu između 30 i 35 stupnjeva, ističu dežurni prognostičari DHMZ-a.

I europski meteorolozi upozoravaju na opasnost od toplinskog vala čiji se vrhunac očekuje sredinom tjedna. U Njemačkoj u srijedu predviđaju temperature do 38 stupnjeva Celzijevih, a slično vruće vrijeme očekuje se i u Belgiji i Švicarskoj. Britanski meteorološki zavod Metoffice zabrinut je zato što bi toplinski val mogao potaknuti “silovite oluje” pa je upozorio Britance da se pripreme na “vruće, vlažno i nestabilno” vrijeme. Grčka će biti među državama najteže pogođenima toplinskim valom s temperaturama do 39 stupnjeva ovaj vikend. U Francuskoj meteorolog François Gourand najavljuje “neviđen toplinski val za lipanj” koji će potući prethodne toplinske rekorde za lipanj.

VEZANE VIJESTI
Stiže drastična promjena vremena

Izvor: hina/mediji

Očekuju nas nesnosne vrućine! Evo savjeta kako se na to pripremiti

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here