HUPŽNDS moli za pomoć šestomjesečnoj djevojčici i unesrećenoj obitelji

349

Hrvatska udruga za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima aktivna je u pokretanju inicijativa kako bi pomogla unesrećenima i onima kojima je pomoć potrebna. S jednom takvom molbom kontaktirali su nas u priopćenju u kojem, ovog puta, žele potaknuti sve voljne da pomognu stopostotnom invalidu, hrvatskom branitelju, koji je uz suprugu iz Ukrajine i šestomjesečnom djevojčicom, ostao bez svega, pa čak i zdravlja. U nastavku vam donosimo cijelo obrazloženje i pojašnjenje situacije u kojoj se obitelj našla.

Za obitelj Marijana Kovačevića, stopostotnog invalida iz Zagreba nastupio je vrlo težak životni period. Marijan je suprug Ukrajinke Tetiane Doroshenko i otac njihove šestomjesečne djevojčice Viktorije, a ova obitelj potjerana je na ulicu od strane najmodavca kod kojeg su bili podstanari, koji ih je svakodnevno maltretirao, zbog toga što su držali invalidska kolica i kolica za bebu ispred stana, a nisu imali kamo s njima s obzirom da je stan bio 25m2. Ali ova nevolja je samo jedna od nedaća koja ih je snašla.

-Problemi su se, naime, počeli nizati teškim oblikom korone prije nešto više od godinu dana, koja je Marijana gotovo ubila. Bio je čak tri tjedna u komi, a nakon kome dobio je teški moždani udar i od tada mu je 100% oduzeta cijela lijeva strana tijela. Ova obitelj ima preporuku doktora i Župnika iz Župe Muke Isusove Zagreb, Vukomerec, Zagrebačka Nadbiskupija, dr. Danijela Crnića, a Župnik i tim Župnog Caritasa izvršili su osobne izvide kod obitelji. Osobne izvide izvršio je i Centar za Socijalnu skrb Peščenica, Zagreb, komisija Grada Zagreba, komisija Ministarstva Hrvatskih Branitelja, kao i Hrvatska Udruga za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima iz Zagreba, navode tako u priopćenju iz udruge pojašnjavajući tešku situaciju u kojoj se obitelj našla.

-Dobio sam najteži oblik Covid-19 od kojeg sam na tri tjedna završio u komi. Kada sam se probudio, dobio sam moždani udar i cijela lijeva strana mi je ostala trajno paralizirana. Nisam mogao niti pričati, tek sada u tome pomalo uspijevam, rekao je Marijan udruzi koja ističe kako navedeno potvrđuje i Marijanov liječnik te je isti izdao liječničku potvrdu, a navedeno se može pročitati i u otpusnim pismima kliničke bolnice Dubrava Zagreb i SBMR Stubičke toplice.

Marijanu su se zbog dugotrajnog ležanja razvile dekubitalne rane, ima povišen arterijski tlak i stanje akutnog infarkta srca, a uz sve to boluje od šećerne bolesti. Zbog svega, Marijan Kovačević je prema vještačenjima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Tvrtkova ulica 5. Zagreb i rješenju Centra za socijalnu skrb od 06. listopada 2021. godine proglašen 100%-tnim invalidom IV. stupnja, a zaključeno je rješenjem Centra za socijalnu skrb i Zavoda za vještačenje i da mu je potrebna trajna pomoć i njega u punom opsegu. Marijanova supruga mu pomaže do wc-a, do liječnika i sve što treba, a istodobno se brine o djetetu. Mi im pomažemo svaki dan i provodimo s njima po nekoliko sati dnevno.

Kako navode iz udruge, obitelj je nakon svega morala prisilno izaći na ulicu:

-Prema potvrdi Ministarstva hrvatskih branitelja, Marijan je hrvatski branitelj i u teškom je zdravstvenom stanju. Njegova supruga Tetiana Doroshenko rođena je u Ukrajini, u kojoj je trenutno rat i ostala je bez svega. Zbog brige o djetetu, kćeri koja je starosti šest mjeseci i bolesnom suprugu nije u mogućnosti odlaziti na posao, pa je prisiljena na minimalnu porodiljnu naknadu, a Marijan je trajno radno nesposoban i prima 1.500,00 kn osobne invalidnine Centra za socijalnu skrb na zaštićeni račun, jer mu je tekući blokiran. Drugog prihoda nema. Živjeli su kao podstanari u unajmljenom stanu veličine 25m2, koji se sastojao od kupaonice i jedne prostorije u kojoj je kuhinja i prostor za boravak, odnosno spavanje, za koji su najmodavcu plaćali 2.500,00 kn mjesečno s režijama. Vlasnik stana u kojem su bili podstanari istjerao ih je na ulicu, zbog toga što su mu smetala invalidska kolica i kolica za dijete. No, prema očevidu Centra za socijalnu skrb stvari su bile vrlo složene i nisu ometale prohodnost ulaza, a sama unutrašnjost stana je bila vrlo čista i sadržavala je sav neophodan namještaj i uređaje, navode iz udruge dodajući ostale podatke koje u cijelosti prenosimo iz priopćenja.

“Najmodavac u čijem stančiću su do nedavno bili podstanari psihički i fizički ih je maltretirao svaki dan, za što je 31.05.2022 podnijeta prijava Policiji.

Sada bivši najmodavac fizički i psihički ih je istjerao na ulicu. Bivši najmodavac kod kojeg su bili podstanari svakodnevno ih je maltretirao i doživljavali su teške situacije. Doslovno ih je istjerao na ulicu.

Marijan nam otkriva da je cijeli život kao kuhar, a onda i vozač taksija – bio u radnom odnosu. Što se tiče sudjelovanja u Domovinskom ratu, u njemu je proveo 146 dana na bojišnici u Novoj Gradišci.

Marijan kaže volio bi raditi kao što sam radio i prije i brinuti o obitelji, sve dok me bolest prije malo više od godinu dana nije spriječila u tome. Bio bi kaže najsretniji kada bi radio. Do sada nikada nije molio pomoć, već je i sam pomagao drugima.

Marijan Kovačević i Tetiana Doroshenko od Hrvatske Udruge za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima, skraćeno HUPŽNDS, zatražili su pomoć. Odmah su kod Javnog Bilježnika ovjerili suglasnost, punomoć i zamolbu za pomoć, kojima su Hrvatskoj Udruzi za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima, HUPŽNDS, dali ovlasti organiziranja i prikupljanja pomoći za njih, rješavanje stambenog pitanja, a pomoć će se sukladno zahtjevima Marijana i Tetiane te suglasnosti i punomoći ovjerene kod Javnog Bilježnika, prikupljati na račun Udruge, prema niže navedenim podacima. Marijan ima blokirane račune, a Tetiana je Ukrajinka.

Osobnu invalidninu Centra za socijalnu skrb Zagreb, u iznosu 1.500,00 kn, zbog blokiranosti tekućeg računa prima na zaštićen račun, na koji mu nitko ne može uplatiti bez odobrenja FINA-e.

Kako je obitelj brzinski istjerana na ulicu od strane bivšeg najmodavca, nisu imali kamo, a s obzirom da je priča već bila u medijima javili su se dobri ljudi koji su obitelji pomogli uči u gradski stan. Nepoznate osobe saznale su da postoji gradski stan koji je prazan najmanje 5 godina i nitko toliko dugo nije bio u stanu te su otvorili stan i smjestili ljude unutra. Stan je mali, pun vlage, gljivica, ustajalog zraka, mračan, bez trunke svjetla, jer su navodno osobe koje su prije tu stanovale umrle prije jako puno godina. Tom prilikom dijete je oboljelo i morali su hitno liječniku, jer je stan pun gljivica, vlage, i u teškom derutnom stanju. U tom stanu sada su već neko vrijeme.

Nekoliko puta smo poslali molbu zajedno s mnogobrojnom dokumentacijom na sve mailove grada, od Gradonačelnika, ureda gradonačelnika i sve službe grada, ali pozitivnog odgovora nije bilo. Poslali smo molbu s dokumentacijom i na ministarstvo Hrvatskih branitelja te još nismo zaprimili konkretnu informaciju. U očaju su prihvatili prijedlog nepoznatih osoba i kako dijete njihova kćer starosti šest mjeseci i 100% invalid zajedno sa suprugom ne bi završili na ulici bez krova nad glavom, bili su prisiljeni prihvatiti ulazak u taj stan. Policija je sačinila zapisnik, a mi smo grad Zagreb zamolili da im na navedenoj adresi dopusti privremeni boravak, no odgovora nema.

Susjedi su prijavili Policiji i Elektri. Policija je napravila zapisnik, no nisu im radili probleme. Elektra je odmah prerezala sve žice. Tako da djetetu ne mogu zagrijati vodu, kako bi dijete imalo što jesti. Sada su bez struje, u mraku, u stanu punom vlage, gljivica i ustajalog zraka, bez mogućnosti da djetetu naprave za jest i bez mogućnosti da si Marijan napuni invalidska kolica kako bi mogao ići doktoru.

Potrebna je financijska pomoć, kako bi obitelji i dalje svaki dan donosili hranu i kako bi mogli urediti stan za osnovne uvjete života. Sve staro i godinama zapušteno treba baciti i staviti novo, jer je stan pun bolesti. Potrebno je sve ostrugati i pokrečiti. Potrebno je baciti sve staro i smrdljivo poput kreveta, ormara, stolica itd, a sve novo kupiti i staviti unutra. Potrebno je i za hranu, liječenje, za dječji krevetić, za potrebe djeteta i sve što je minimalno potrebno za obitelj. Potrebno je detaljno urediti sobu, kuhinju, spavaču sobu, kako bi imali osnovne uvjete za život. Marijan preko praga ne može s invalidskim kolicima, a paraliziran je, pa i to to treba napraviti, kako bi s kolicima mogao doći do kreveta.

I dalje ne mirujemo, već svakodnevnim odlaskom u Gradski ured Gradonačelnika i Ministarstvo Branitelja pokušavamo dogovoriti da im se dodijeli ugovor o najmu, kako bi mogli priključiti struju. Svaki dan Gradonačelniku pišemo molbe i odlazimo u Gradsku upravu osobno predati.

Na učestale naše molbe bila je komisija Grada na njihovoj trenutnoj adresi Gradskog stana Vlaška ulica 101, Zagreb, u haustoru, koja je rekla da će probati pomoći u obliku davanja ugovora o najmu, no kada bi to moglo biti, to nisu znali. Ali komisija Gradske Uprave pustila ih je i dozvolila im boravak i nisu ih izbacivali van, ali, kada će se dodijeliti ugovor o najmu to ne znaju. Sada kreću godišnji odmori i prije jeseni ili zime najvjerojatnije od toga ništa. Do tada obitelj treba preživjeti. Do tada im moramo omogućiti koliko toliko uvjete za život i taj stančić urediti, kako ne bi dodatno oboljeli. Potrebno im je svaki dan i dalje dovoziti hranu, jer bez struje si doslovno ne mogu ispeći niti jaje. Također se ne mogu kupati. Navečer je mrkli mrak, pa je gosp. Marijan 3 puta pao i udario glavom, jer ne može hodati, pa je sa štakama pokušao ići na wc i vukao lijevu nogu za sobom, koja mu je paralizirana zajedno sa lijevom rukom i lijevom stranom tijela i tako je pao i lupio glavom, navode iz udruge.

Podaci za pružanje pomoći su sljedeći:
HRVATSKA UDRUGA ZA POMOĆ ŽRTVAMA NASILJA, DJECI I SIROMAŠNIMA
Primatelj skraćeni naziv Udruge: HUPŽNDS
IBAN: HR6324020061500119802
Erste&Steiermärkische Bank d.d.
Opis uplate: Za Marijana, Tetianu i Viktoriju.
Poziv na broj: 1962-1982
Svift/bic za uplate iz inozemstva: ESBCHR22

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime