HZJZ: Ne očekujemo veće probleme zbog nedostatka cjepiva

271

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) trenutačno vlada nedostatak cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP) te BCG cjepiva protiv tuberkuloze, međutim ravnateljica HZJZ-a Tamara Poljičanin poručila je kako ne očekuje veće probleme jer se traže rješenja za opskrbu tržišta.

Kako se doznaje iz HZJZ-a, niti jedan ponuđač cjepiva protiv DTP-a nije se javio na javnom natječaju, dok se za cijepljenje protiv turberkuloze troše prošlogodišnje zalihe cjepiva.

Iz Zavoda ističu kako bi 3000 doza DTP cjepiva trebalo nabaviti u kratkom roku, a očekuju i interventni uvoz oko 10.000 do 20.000 doza BCG cjepiva s isporukom u ožujku.

Poljičanin je izjavila kako se, zajedno s Hrvatskom agencijom za lijekove (HALMED), pronalaze načini za opskrbu tržišta cjepivom iz programa obveznih cijepljenja, te kako ne očekuje da će zastoj oko nabave cjepiva utjecati na zdravlje ljudi:

“Zbog zastoja u nabavi odgođeno je cijepljenje djece protiv DTP-a, no to ne bi trebalo utjecati na njihov procijepljeni status, niti imati utjecaja na zdravlje i cjeloviti program provedbe cijepljenja”.

I ministar zdravlja Siniša Varga komentirao je trenutno stanje, te ustvrdio kako nedostatak cjepiva nije samo hrvatski, već globalni problem, zbog čega se planira realizacija zajedničke nabave cjepiva na razini svih 28 članica EU-a.

Varga je poručio kako se djeca i dalje moraju cijepiti po kalendaru, a građani educirati od liječničkog osoblja, a ne s interneta.

“Svi moraju znati da se djeca moraju cijepiti. Zdravstveno osoblje također se mora cijepiti protiv gripe i hepatitisa”, rekao je.

“Cijepljenje je jedno od najvećih dostignuća današnje medicine. Danas ne poznajemo puno bolesti i nemamo ih u našem društvu upravo zato što su nestale sa cijepljenjem, poput dječje paralize i difterije”, zaključio je Varga.

 

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here