I dalje nepoznanice oko slučajeva zgrušavanja nakon cijepljenja AstraZenecom

Zasad postoje samo hipoteze, a očekuje se da će EMA idući tjedan reći koje od njih su izglednije

148

Pitanja jesu li rijetki, ali ozbiljni slučajevi zgrušavanja krvi kod onih koji su primili cjepivo AstraZenece češći nego u općoj populaciji i, ako jesu, što ih uzrokuje i dalje potkopavaju povjerenje u to cjepivo, piše agencija France Presse uoči nove ovotjedne procjene Europske agencije za lijekove (EMA).

Europska agencija za lijekove (EMA) je zaključila da su koristi tog cjepiva veći od rizika te da se ono treba i dalje koristiti, a ta institucija će idući tjedan objaviti ažuriranu procjenu.

Što je zaključeno?

Krvne ugruške koji su se dogodili kod ljudi nakon cijepljenja AstraZenecom Francuska agencija za lijekove (ANSM) opisuje kao „veoma atipične“.

-Ova tromboza velikih vena je neuobičajeno locirana u mozgu te još rjeđe, u probavnom sustavu, komentirala je ta agencija.

Povezuje ga i sa stanjem koje karakterizira abnormalno niska razina trombocita u našoj krvi čija je uloga formirati ugruške kako bi se zaustavilo ili spriječilo krvarenje.

Njemačka agencija za regulaciju lijekova, Institut Paul Ehrlich (PEI), sredinom ožujka postala je prva nacionalna agencija koja je govorila o povišenom broju slučajeva s tim rijetkim cerebralnim krvnim ugrušcima, većinom kod mlađih i žena srednje dobi.

Neki specijalisti upućuju na takozvanu diseminiranu intravaskularnu koagulaciju (DIC) u kojem se ugrušci stvaraju diljem tijela.

To stanje, koje se pojavljuje i u ekstremnim slučajevima sepse, uključuje „i trombozu i hemoragiju“, rekla je Odile Launay, članica znanstvenog tijela koje savjetuje vladu u Parizu, za francusku agenciju France Presse.

Povezanost s cjepivom

„Kauzalna veza s cjepivom nije dokazana, ali je moguća, a daljnja analiza se nastavlja“, objavila je EMA prošli tjedan. Agencija će o tom pitanju ponovno raspravljati između 6. i 9. travnja.

Koliki je rizik?

EMA je do 31. ožujka identificirala 62 slučajeva cerebralne tromboze venskih sinusa (CVST) u svijetu, od kojih su 44 u Europi gdje je dano 9,2 milijuna doza AstraZenece, piše France Presse.

Smrću je rezultiralo 14 od tih slučajeva, iako se ne može konačno povezati s tom rijetkom vrstom tromboze, rekla je prošli tjedan Emer Cook, čelnica EMA-e.

U Njemačkoj je zabilježen 31 sumnjivi slučaj CVST-a. U devetnaest njih je otkriven i pad broja trombocita, a umrlo je devetero ljudi, objavio je  Paul-Ehrlich Institut.

Nijemci su cijepili 2,8 milijuna stanovnika, što znači da je bilo nešto više od jednog slučaja takvih nuspojava na 100 tisuća doza.

Za Francusku ta stopa iznosi 12 slučajeva i četiri smrti na 1,9 milijuna doza, a u Norveškoj pet slučajeva i tri smrti na 120 tisuća doza.

Velika Britanija, koja je AstraZenecom cijepila više stanovnika od bilo koje države, s 18,1 milijuna doza, do subote je imala 30 slučajeva zgrušavanja od kojih su sedam završili smrću.

No, kao što je slučaj sa svim lijekovima, rizici se uvijek moraju suprotstaviti njihovim koristima.

Faktori rizika?

Većina slučajeva cerebralne tromboze dogodili su se kod mlađih od 65, no nije moguće izvući bilo kakve zaključke o dobi jer je cjepivo do danas dano većinom mlađim stanovnicima.

Činjenica da je većina slučajeva zabilježena kod žena potencijalno samo reflektira činjenicu da među zaposlenicima zdravstva, koji su bili prioritetni za cijepljenje, većinu čine žene, piše France Presse.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime