I Petrinja obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Zapaljene su svijeće i položeni vijenci kod Spomenika na Senjaku

423

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja u Petrinji je započela svetom misom za Domovinu u Župnoj crkvi Svetog Lovre.

Nakon svete mise održan je mimohod od Župne crkve Svetog Lovre do Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku gdje su brojna izaslanstva položila vijence i upalila svijeće. Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje Darko Dumbović istaknuo je da je Petrinja ponovno u nekoj drugoj priči:

„Opet Petrinja nije dobila zasluge koje zaslužuje, opet u Petrinji nije se udostojio doći nitko od državnog vrha, ministara ili članova Vlade, Petrinja to nije zaslužila, kao niti poginuli hrvatski branitelji. Ali, poslali su svoje izaslanike i dali su na važnosti jer daju poruku da ipak nisu zaboravili Petrinju. Nadamo se da će jednom i netko od njih doći. Ne zbog nas, nas živih, nego zbog onih koji su dali svoje živote. Oluja kao Oluja, 27 godina poslije, svi koji su to prošli, proživjeli i prohodali Oluju, sjećanja su jako jako živa, jako jaka, emocije su snažne i samo se sjetimo 4. i 5. kolovoza o oslobađanju Knina i ostalih gradova, a Petrinja još uvijek stoji. Mi smo još uvijek 5. i 6. kolovoza ujutro previjali svoje ranjene i nosili svoje mrtve.“

Na današnji dan objedinjujemo i pobjedu i zahvalnost i slavu branitelja, istaknula je gradonačelnica Grada Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes:

„Zapravo se sve svodi na zahvalu i poklanjanje, odavanje počasti svim braniteljima koji su na omogućili da mi danas ovdje uživamo slobodu i u našoj Petrinji iako je središnja manifestacija u Kninu. Mi Petrinjci jako dobro znamo što nam znači Oluja. Danas bih poslala jednu poruku za sve branitelje koji nas gledaju odozgora, koji su dali svoje najvažnije, svoj život, svim Petrinjkama i Petrinjcima da njihova žrtva ne bude uzaludna, da ne odustajemo od Petrinje, da se u ovim ponovnim teškim okolnostima u borbi zadržimo u Petrinji, da svatko da svoj mali doprinos u obnovi i razvitku našeg grada.“

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić istaknuo je kako se Petrinjci i stanovnici Sisačko-moslavačke županije često sjete tih kolovoških dana:

„Petrinja je imala tešku situaciju u Domovinskom ratu, posebice u kolovozu u Oluji. Prva dva dana akcije polovica poginulih u akciji je vila baš na linijnama koje su dolazile ovdje u Petrinji. Nikad se ne smijemo umoriti u zahvalama hrvatskim braniteljima na slobodi.“

Kod spomenika na Senjaku vijence su položili i svijeće zapalila brojna izaslanstva, roditelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanstva Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačke županije, Grada Petrinje i petrinjskog Gradskog vijeća, predstavnici braniteljskih udruga, vojske, policije i vatrogasaca, predstavnici Vijeća bošnjačke i srpske nacionalne manjine Grada Petrinje te političkih stranaka.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime