Zahvaljujući hrabrosti mladog poduzetnika Marka Boltužića, na petrinjskoj je Gradskoj tržnici nedavno postavljen mljekomat.

Petrinjska se tržnica pridružila brojnim tržnicama širom Hrvatske na kojima je postavljen mljekomat. Riječ je o uređaju za točenje svježeg kravljeg mlijeka koji farmeri sami postavljaju, pune i održavaju, a koji bilježe sjajne reakcije jer je njihovo mlijeko potpuno prirodno. Kupcima na taj način pružaju priliku kušati mlijeko koje nije prošlo desetke industrijskih procesa i koje je puno bogatog istinskog okus mlijeka. A kako se OPG Boltužić odlučio na ovaj korak pojasnio nam je Marko Boltužić, nositelj ovog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Donje Budičine.

„Nakon dugog niz godina što se moji roditelji bave govedarstvom i proizvodnjom mlijeka i nakon završenog Agronomskog fakulteta, upustio sam se u projekt, u nabavku mljekomata. Dio je to mjere kroz koju kasnije dolazi i okrupnjavanje  posjeda i kupovina ostale poljoprivredne mehanizacije koja je potrebna za rad. Mi trenutno imamo četiri krave, to je još u samom startu. Planirani broj je kroz godinu dana doći do 10 komada. Budući da je tržište s mlijekom takvo kakvo je i jako je teško opstati samo s direktnom prodajom ili prerađivanjem, ja sam se odlučio na ovaj dio proizvodnje. U planu je da se postavi i drugi mljekomat u dogledno vrijeme, ako vidim da bi ovaj dobro radio i da bi to bila jedna priča koja ima svoj početak i kraj, koja „drži vodu“. Njega bi postavili na nekoj lokaciji gdje smatram da bi frekvencija ljudi bila dovoljna za prodaju dnevne količine koja je trenutno negdje oko 50 litara, ali uz  tendenciju povećanja. Sam kapacitet mljekomata je puno veći, više od 200 litara stane u jednom punjenju tako da bez problema, ako bude potrebe i ako bude moja proizvodnja dovoljna, mogu dnevno isporučivati 200 litara svježeg mlijeka“, kazao je Boltužić.

Uređaj je samo uslužni i radi na kovanice. Može se donijeti svoja ambalaža, no u  sklopu mljekomata je i bocomat pa se ambalaža može nabaviti na samom mjestu. Sam proces točenja je, uz upute na mljekomatu, vrlo jednostavan, a u njega se uvjerio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je čestitao čitavoj obitelji i zahvalio što na ovaj način stvaraju jednu novu ponudu u gradu.

„Meni je drago što je mljekomat došao i u Petrinju, a još mi je draže što je to inicijativa jednog mladog poduzetnika koji vodi obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, k tome je fakultetski obrazovan, agronom. Drag mi je što na ovom primjeru vidimo da mladost ima jednu viziju koja je dobrodošla, a ima i petlju, jer danas treba imati petlje uložiti novaci imati svoju proizvodnju i proizvod, imati svoju stoku, svoje mlijeko i imati zatvoren taj ciklus od proizvodnje do prodaje. To je ono kad netko želi imati svoj novac u svom džepu i da ne ovisi o drugima, trgovačkim lancima i slično gdje svoj novac mora čekati možda i po 60 dana. Mislim da je ovaj potez jako dobar i da moramo dati takvim mladim ljudima još više poticaja, da se nađu u sljedećoj priči eventualnog proširenja svoje djelatnosti. Grad Petrinja sa svojom pomoći neće izostati jer ćemo i u sljedećoj godini imati natječaj za poticaje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima“, poručio je Dumbović.

Projekt mljekomata je zaživio uz pomoć sredstava EU fondova, točnije Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a Petrinjci će sada, u svako doba dana moći kupiti svježe, domaće mlijeko s obzirom da mljekomat radi od 0 do 24.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here