I Zagreb je večeras u crvenoj boji na Svjetski dan hemofilije

Hemofilija je bolest koju obilježava smanjena sposobnost zgrušavanja krvi

325

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hemofilije pod motom “Crvenom bojom za oboljele od hemofilije“ u cilju podizanja svijesti o toj rijetkoj i teškoj bolesti, crvenom bojom zasjat će i znamenitosti u naša četiri najveća grada.

Od 19:45 do 22 sata ‘zacrvenjet’ će zagrebačke fontane u ulici HRvatske bratske zajednice, osječki pješački most preko Drave, riječka Trsatska gradina i lučke dizalice, te splitska Fontana na Rivi ispred crkve Sv. Franje.

Ovakvim djelovanjem želi se omogućiti svakoj osobi s hemofilijom ili drugim poremećajem koagulacije pravo na normalan i kvalitetan život i pravo na adekvatno liječenje sukladno današnjim mogućnostima moderne medicine.

VEZANE VIJESTI
Magnumovci odlični na međunarodnom susretu

Hemofilija je bolest koju obilježava smanjena sposobnost zgrušavanja krvi, zbog čega dolazi do krvarenja, koja mogu zahvatiti i organske sustave, poput probavnog i respiratornog sustava, središnjeg živčanog sustava, te na području glave i vrata, što može ugroziti život ili dovesti do trajnih posljedica.

Mnoge osobe s hemofilijom, ako nisu adekvatno liječene, s vremenom razvijaju teška oštećenja zglobova, što dovodi do invaliditeta i znatno smanjenje kvalitete života.

Zlatni standard u liječenju hemofilije je profilaktička primjena faktora koagulacije, no neke osobe s hemofilijom dodatno razviju i tzv. inhibitore, odnosno protutijela na faktor koagulacije koji im nedostaje, što klasičnu terapiju dodatno komplicira ili u potpunosti onemogućuje.

VEZANE VIJESTI
Srebro za Roberta Svibena

Liječenje u takvim slučajevima je znatno skuplje, ali i manje djelotvorno, pa takve osobe usprkos dostupnosti lijekova i dalje krvare, no adekvatnom terapijom krvarenja se uglavnom uspijevaju zaustaviti.

Na pomolu su novi lijekovi pa je za očekivati da će i ta najugroženija skupina osoba s hemofilijom uskoro dobiti lijekove koji će djelovati preventivno, odnosno spriječiti nastanak novih krvarenja, kažu u Društvu hemofiličara Hrvatske.

Društvo broji oko 350 članova i djeluje u cijeloj Hrvatskoj. Osim oboljelih okuplja i njihove obitelji, prijatelje i sve koji žele unaprijediti i poboljšati kvalitetu života osoba s hemofilijom.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here