INFORMATIVKA Sigurno ponašanje na internetu

Internet je super, ali moramo biti oprezni!

59

Informativka je mozaična emisija Radio Banovine namijenjena djeci i roditeljima.

Jeste li znali da svakim klikom na internetu, od internetskih stranica do društvenih mreža, ostavljate osobne podatke?

Svaki uređaj koji se spaja na internet ima svoje jedinstveno ime, odnosno IP adresu, svojevrsne osobne iskaznice. IP adresa se mijenja u ovisnosti o mreži preko koje pristupate internetu. Međutim, upravo se putem IP adrese mogu saznati određeni osobni podaci, poput grada iz kojega se spajate na internet, poštanskog broja i internetskog poslužitelja preko kojeg ste se spojili. Osim neizbježne IP adrese, na internetu ostaje sve što objavite na društvenim mrežama, fotografije koje ste postavili kao profilne fotografije na različitim internetskim računima ili bilo koji sadržaj koji ste ikada igdje objavili. Taj sadržaj ostaje zabilježen na internetskim serverima čak i ako ste ga u međuvremenu obrisali.

O sigurnom ponašanju na internetu razgovarala sam s učenicima osmih razreda OŠ Nikole Hribara u Velikoj Gorici. Gosti Informativke su Daria, Iva, Antonio, Mak, Bartol i Bruna.

Učiteljica informatike u OŠ Nikole Hribara, Ivana Car Postić također je skrenula pažnju na odgovorno ponašanje na internetu.

Internet je super, ali moramo biti oprezni!

Vrlo je važna činjenica a često ju zaboravljamo: sve što objavite na internetu, ostaje na internetu!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime