Inicijativa “67 je previše” predala 748.624 potpisa za referendum

238

Predstavnici sindikalne inicijative “67 je previše” predali su u Sabor 748.624 prikupljena potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Potom ih je primio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te im poručio da se u povjerenstvu koje je za to imenovano obavlja primopredaja potpisa o kojoj će biti sačinjen zapisnik.

Jandroković je od predstavnika inicijative dobio i zahtjev za raspisivanjem referenduma. Sada će ta dva dokumenta uputiti saborskom Odboru za ustav, poslovnik i politički sustav, koji će pripremiti zaključak i poslati ga plenarnoj sjednici. Potom će se potpisi uputiti Vladi kako bi se utvrdila njihova vjerodostojnost i broj.

VEZANE VIJESTI
Na Dan neovisnosti, 8. listopada Sabor otvara vrata građanima

Vlada će to vratiti u Sabor, a Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav donijet će zaključak je li prikupljen dovoljan broj potpisa. Također, taj odbor može predložiti Saboru da se Ustavnom sudu uputi pitanje o usklađenosti referendumskog pitanja s Ustavom.

Predsjednik Sabora nije odgovorio na novinarski upit o ustavnosti potpisa i referenduma, no naglasio je da su sindikati uvijek dobrodošli na razgovore kojima bi došli do zajedničkog cilja i izbjegli referendum. Dodao je da mu se čini kako sindikati nisu više skloni pregovorima.

VEZANE VIJESTI
HRID za predsjednika Sabora neće podržati ni kandidata HDZ-MOST-a ni SDP-a

Ako je dovoljan broj potpisa i ako je pitanje ustavno ići ćemo na referendum

Negirao je da ih je pokušavao uvjeriti da ponovno “sjednu za stol” rekavši kako je tu bio kao predsjednik Hrvatskog sabora da bi primio potpise i zahtjev za raspisivanjem referenduma.

Nacionalna koordinatorica inicijative “67 je previše” Mirela Bojić izrazila je zadovoljstvo velikim brojem prikupljenih potpisa, te dodala da od Hrvatskog sabora i drugih institucija koje su u to uključene očekuju ozbiljnost i odgovornost.

VEZANE VIJESTI
Grabar Kitarović: branitelji imaju pravo prosvjedom tražiti prava i poštovanje

Na novinarsko pitanje zašto više nisu spremni za pregovore s Vladom Bojić je rekla kako je vremena za pregovore bilo na pretek ali se nitko nije odazivao na njihove pozive. Podsjetila je da su se prije početka prikupljanja potpisa obratili svim saborskim klubovima zastupnika, kako bi u razgovorima došli do toga da se ne izglasaju sporne odredbe u zakonu. Smatra i da 748.624 građana nije svoje potpise dalo za pregovore, već za raspisivanje referenduma.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here