Intarzija simbolima predstavlja što Petrinja ima i nudi

Željko Lipovac, predsjednik Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart darovao Gradu intarziju "Petrinja u slikama"

54

Željko Lipovac, predsjednik Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart, uručio je 7. kolovoza Darinku Dumboviću, gradonačelniku Grada Petrinje intarziju „Petrinja u slikama“.

Lipovac se zahvalio Gradu i gradonačelniku što su prihvatili ovu gestu s kojom je, kako je istaknuo, nastojao izraziti svoju privrženost i ljubav prema sredini za koju ga veže više nego emotivan odnos.

„Već duže vremena osjećam poriv da se barem simbolično odužim svom gradu, odajući mu poštovanje, zahvalu i respekt. Petrinja je, bar kroz dio povijesti kojem smo mi svjedočili, prolazila osjetljivim putovima svog razvoja, trudeći se ipak biti prepoznatljiva i svoja. To je grad koji je bio ranjen. I to teško ranjen, a te rane i sada liječi. Samo želim da Petrinja nastavi smjer napretka i prosperiteta svojih građana, držeći se i dalje ovih simbola koji predstavljaju ono što je Petrinja sad, što ima i nudi. Vjerujem da će s vremenom tih simbola biti još i više. Ako ću ovom intarzijom i drugim radovima makar malo pridonijeti još ljepšoj slici Petrinje i njene okolice bit će mi drago, bit ću sretan i motiviran da tako nastavim raditi i dalje“.

Intarzija prikazuje neke od poznatih simbola grada, stucku kao simbol tradicijskih obrta, listove lipe, nogometnu loptu kao simbol sporta, crkvu kao središte duhovnog života, simbole glazbe i likovne kulture, djevojčicu i dječaka kao znak da je Petrinja grad prijatelj djece, drvo kestena, povrće kao simbol OPG-ova te bager koji simbolizira izgradnju i napredak.

„To je u mjerilu dan prikaz granica grada. Na prvi pogled se vidi da je to sat – simbol vremena koje ne stoji i nikoga ne čeka, a na drugi pogled se uočava da je to jedan kotač – kotač zamašnjak koji svojom inercijom, kad se pokrene, više se ne zaustavlja. Taj kotač zamašnjak je samo srce grada, tj. gradska uprava otkud polaze sva ta dogovaranja, planiranja, financiranja, da bi uopće postojalo i funkcioniralo sve ovo drugo što je oko kotača“.

Gradonačelnik Dumbović nije krio da je poklonom ugodno iznenađen naglasivši akko ga primaju od srca i kako će im ostati vječna uspomena.

„Ovom prilikom zahvaljujem na poklonu koji je dobrodošao kako bismo se podsjetili na sve ono što su trajne vrijednosti grada Petrinje. Drago mi je da vas mogu pozdraviti u ime svojih suradnika i zahvaliti na ovoj lijepoj gesti, ali i da vam kažem hvala na svemu onome što činite za grad kao udruga, naročito u humanitarnom dijelu vaših aktivnosti. Ovaj poklon ima trajnu vrijednost kroz sve te simbole koje ste ugradili u sliku. Uoči našeg Lovrenčeva, neka ovaj poklon motivira i sve ostale da uvijek treba imati vremena za dobra djela koja će ostati u trajnoj vrijednosti grada Petrinje. Vi ste upravo takav dobar primjer“.

Dumbović je na kraju izrazio nadu kako će kroz ovu sliku dobiti i neke nove inspiracije te zahvalio svima koji su kroz povijest obilježili grad kroz različite djelatnosti i aktivnosti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here