IS preuzela odgovornost za napad u Bavarskoj

385

Teroristička organizacija Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za napad na putnike u lokalnom vlaku u južnoj Njemačkoj, objavio je u utorak IS na svojoj internetskoj stranici.

Sedamnaestgodišnji Afganistanac, koji je prošle godine u Njemačku došao kao izbjeglica, u ponedjeljak navečer nožem i sjekirom ranio je četiri osobe u vlaku između bavarskih gradova Treuchlingena i Wuerzburga.

“To je bio naš borac koji se odazvao pozivu za napade na građane zemalja koje sudjeluju u borbi protiv IS-a“, stoji u priopćenju.

Nakon pokušaja bijega počinitelja su ustrijelili policijski specijalci.

Bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann ranije je potvrdio da je u sobi mladog Afganistanca pronađena ručno izrađena zastava IS-a, ali zasad nema naznaka da je djelovao u ime te terorističke organizacije.

Trenutno se ispituju navodi po kojima je počinitelj uzvikivao “Alah je velik“ kao i to jesu li žrtve odabrane svjesno s obzirom na to da se radi o turistima iz Hong Konga.

Regionalni ministar ocijenio je da tek treba provjeriti u kojoj je mjeri mladi tražitelj azila bio radikaliziran i angažiran u islamističkom pokretu.

Sedamnaestogodišnji Afganistanac stigao je u Njemačku prije dvije godine kao maloljetnik bez pratnje, a zahtjev za azilom podnio je prošle godine. “Djelovao je sam u tom vlaku”, rekao je ministar.

IS je preuzeo odgovornost i za prošlotjedni napad u Nici u kojem je francuski državljanin tuniskog podrijetla ubio 84 ljudi.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime