‘ISIL priprema nove napade na Francusku, ali i druge europske zemlje’

687

Francuska se treba pripremiti na nove napade do kojih bi moglo doći i u drugim europskim zemljama, upozorio je u ponedjeljak premijer Manuel Valls, naglašavajući da bi zemlja mogla biti pogođena u danima ili tjednima koji dolaze.

“Znamo da postoje operacije koje su se pripremale i koje se pripremaju još uvijek, ne samo u Francuskoj nego i u drugim europskim zemljama”, rekao je za radio RTL francuski premijer.

Do napada bi moglo doći u  “u sljedećim danima, u sljedećim tjednima”. “Dugo ćemo živjeti s tom prijetnjom, treba se na nju pripremiti”, rekao je. “Atentati su organizirani, osmišljeni i isplanirani iz Sirije”.

VEZANE VIJESTI
Napadač u Nici službeno identificiran kao 31-godišnji francuski Tunižanin

On je u razgovoru za radio RTL naglasio da su sigurnosne službe spriječile nekoliko napada od ljeta.

Potvrdio je da je francuska policija izvršila tijekom noći na ponedjeljak širom zemlje pretrese u domovima osumnjičenih islamista.  Ukupno je “više od 150 pretresa” provedeno od atentata u petak.

U Lyonu je zaplijenjeno oružje i prsluci otporni na metke. Francuski mediji objavili su da su pretresi izvršeni i u pariškom predgrađu Bobigny, potom u Jeumontu u blizini francuske granice s Belgijom, te u Grenobleu i Toulouseu.

Izvanredno stanje proglašeno u Francuskoj širi prostor za policijske intervencije.  “Koristimo pravni okvir izvanrednog stanja kako bismo ispitali ljude koji pripadju radikalnom islamističkom pokretu .. i sve one koji propagiraju mržnju prema Republici”, kazao je Valls.

VEZANE VIJESTI
Na Googleu objavljeni podaci o 112.000 francuskih policajaca, samo 2 dana nakon napada džihadista

Izvor: Hina

Foto: FaH

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here