ITALIJA Potresi zasad bez žrtava

291

Noć na četvrtak registriran je niz dodatnih jačih potresa nakon dva jačine 5,5 i 6,1 koji su u srijedu navečer pogodili središnji dio Italije, ali spasioci su neposredno nailazili samo na lakše ozlijeđene osobe i veliku materijalnu štetu.

Tijekom noći i pod kišom, civilna zaštita zbrinula je stotine osoba koje su pobjegle iz svojih domova zbog potresa, iako su brojni stanovnici radije ostali u svojim automobilima, uspaničeni dodatnom trešnjom koja je dosezala jačinu od 4,6.

“Šteta je velika no zasad se ne organiziraju operacije potrage ni spašavanja na ruševinama”, piše u priopćenju civilne zaštite.

VEZANE VIJESTI
Misija 'štene': policija baki dostavila štene, unukov poklon

Iako je kiša prestala rano ujutro, spasioci su čekali dnevnu svjetlost da počnu procjenjivati stanje kuća i brojnih povijesnih zdanja tih turističkih naselja.

Iz predostrožnosti, škole u tom području zatvorene su u četvrtak. Pedesetak pacijenata iz nekoliko bolnica evakuirano je, kao i studentski dom i dom umirovljenika.

Zatvorenici u Camerinu, među kojima ih je nekoliko lakše ozlijeđeno ili u šoku, premješteni su u veliki zatvor Rebbibia u Rimu.

Povijesna jezgra Vissa, blizu epicentra potresa, potpuno je zatvorena preprekama i snage reda savjetuju novinarima da se ne približavaju zgradama.

VEZANE VIJESTI
VIDEO Potres u Albaniji odnio 13 života, više od 600 ranjenih

Po američkom Institutu Geological Survey, prvi potres jačine 5,5 zabilježen je u 19.10 sati blizu Castel Sant’Angela sul Nera, u pokrajini Marke, a drugi, jačine 6,1, dva sata kasnije desetak kilometara sjevernije.

Oba potresa osjetila su se u velikom dijelu Italije i izazvala su paniku sve do Rima gdje su brojne osobe izašle na ulicu.

Paradoksalno, prvi potres je možda spasio brojne živote nagnavši stanovnike izvan njihovih kuća prije drugog, razornijeg potresa.

Središnju Italiju pogodio je strašan potres u gradu L’Aquili 2009., u kojem je poginulo 300 osoba, a 24. kolovoza ove godine grad Amatrice magnitude 6,0 koji je također usmrtio 300 ljudi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here