ITALIJA Tijekom noći četrdeset manjih potresa

94

Zemlja se nastavila tresti u noći sa četvrtka na petak u središnjem dijelu Italije gdje je nekoliko sela srušeno u srijedu u potresu u kojem je smrtno stradalo najmanje 250 osoba dok spasioci još tragaju za preživjelima.

Po Nacionalnom centru za potrese, više od četrdeset manjih potresa zabilježeno je tijekom noći, među kojima niz jačine iznad 3 do 3,8 oko ponoći.

Uz svjetla reflektora operacije spašavanja nastavljene su u nadi da će se pronaći preživjeli.

Po najnovijim podacima Civilne zaštite od četvrtka navečer, u potresu je poginulo najmanje 250 osoba, a 365 ozlijeđenih moralo je biti hospitalizirano.

VEZANE VIJESTI
Hrvat 'švercao' tijelo preminulog Kineza

Vlasti još ne mogu odrediti broj nestalih osoba. Stanovništvo tih slikovitih i turističkih gradića utrostručuje se ili učetverostručuje ljeti i teško je znati koliko je osoba ondje bilo u trenutku drame.

Oko lokacija pogođenih potresom spasioci su postavili šatore, grijane noću, za smještaj stradalih stanovnika.

Talijanska vlada obećala je u četvrtak provedbu plana prevencije od potresa na poluotoku i deblokiranje prve pomoći od 50 milijuna eura.

Više od 24 sata nakon drame, Talijani se pitaju o razlozima tako velikog broja poginulih u toj planinskoj zoni, relativno slabo nastanjenoj, gdje su najmanje tri sela djelomično srušena.

VEZANE VIJESTI
Italija: kapetan Costa Concordije osuđen na 16 godina zatvora

Godine 2009. u potresu u L’Aquili, nedaleko zone potresa od srijede, bilo je više od 300 poginulih. No, radilo se o gradu s nekoliko desetaka tisuća stanovnika.

Potres u srijedu oštetio je ili uništio 293 zdanja koja imaju kulturnu vrijednost, po ministru kulture Dariu Franceschiniju.

Vlada je u četvrtak navečer proglasila izvanredno stanje u pogođenim područjima i deblokirala za prvu ruku 50 milijuna eura.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here