Izabrana Vinska kraljica Sisačko-moslavačke županije 2019/2020. godine

2247

Župan Ivo Žinić je u četvrtak, 5. rujna 2019. godine, u Vinskoj kući Kašner u Kutinskoj Lipi proglasio Vinsku kraljicu Sisačko-moslavačke županije, Anamariju Weiser iz Volodera, kao i njene dvije pratilje, Viktoriju Pomahač iz Velike Ludine i Barbaru Zejnić iz Siska.

Izvor: SMŽ

Njih je, nakon pisanog i ‘praktičnog’ dijela odabrao ocjenjivački sud, čiji je predsjednik bio zamjenik župana Roman Rosavec.

Izvor: SMŽ

Vinsku kraljicu Sisačko-moslavačke županije 2020/2020. godine okrunit će župan Ivo Žinić na glavnoj pozornici ‘Voloderske jeseni’ u Voloderu u subotu 14. rujna 2019. godine.

Izvor: SMŽ

Izbor Vinske kraljice, kao i proteklih godina, organizirao se početkom devetog mjeseca, ovoga puta u obiteljskoj, vinskoj kući obitelji Kašner u Repušnici. Kandidatkinje su pokazale svoje znanje o vinu i spoznaje kako bi što bolje prezentirale vinsku kapljicu u mogućnostima kakve im se pruže. Rosavec se osvrnuo na kandidatkinje:

Izvor: SMŽ

“Imali smo kandidatkinju sa područja grada Siska, sa područja grada Popovače i općine Velika Ludina. Moram reći da su sve tri djevojke pokazale pozamašno znanje, a svjedoči tome i činjenica da smo ove godine po prvi puta napravili presedan, dakle, pored kraljice izabrali smo dvije pratilje. Do sada smo imali praksu da izaberemo kraljicu i pratilju, sada smo imali veliku dilemu oko izbora pratilje, tako da je cijeli ocjenjivački sud kojeg su, pored mene kao predsjednika, činili gradonačelnik grada Kutine, domaćin gospodin Vlado Kašner, naša još uvijek aktualna Vinska kraljica i naš vinar gospodin Florijanović. Dakle, svi smo se zajedno odlučili da ove godine izaberemo dvije pratilje, tako da evo nadam se da još jače ekipiramo tu ekipu koja će predstavljati u narednom razdoblju Sisačko-moslavačku županiju na svim bitnijim i značajnijim manifestacijama vezanim uz vino, vinogradarstvo, podrumarstvo i sve one aktivnosti koje su značajne”.

Izvor: SMŽ

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić ponovio je ulogu Vinske kraljice, a to je promocija vina i vonogradarstvo kroz autohtonu sortu škrlet sljedećih godinu dana.

Izvor: SMŽ

“Ova županija je najpoznatija po toj sorti. Ima nešto i na području zagrebačke županije, imamo gotovo 260 hektara vinograda na području naše županije, dakle velike količine i preko 73 hektara škrleta, velika je to količina. Vjerujem da nam je svima cilj dostići i tih 100 hektara, pa dostići i proizvodnju i preko milijun litara vina godišnje, to je nekakav plan, ali ovdje na području moslavine imamo gotovo 90 posto te sorte imamo 63 hektara škrleta zasađeno ovdje, 10-ak hektara na drugim djelovima naše županije na području Petrinje, Gline, Lekenike, dakle petrinjsko, glinsko vinogorje koje također ima vinare, manje poznate ne kao ovdje. Drago mi je da smo danas ovdje na imanju kašner, u kleti kašner, također jednom vinaru vinogradaru poznato uz naše poznate vinare koji proizvode vrlo kvalitetna vina. Vjerujem kao i u dosadašnjih nizu godina ova manifestacija, 15-ak godina stara na području naše županije doista zaslužuje pažnju sviju nas, a posebno ljubitelja vina, vinske kapljice. Sve što radimo, kao županija, gdje promoviramo i turističku ponudu, gastronomiju, ne samo vina, prisutna je i vinska kraljica. Mogla bi svaka biti od njih vinska kraljica, ali samo jedna uvijek bude, i drago mi je da će ponovno te mlade djevojke promovirati ne samo vinarstvo i vinogradarstvo, nego i našu županiju”.

Izvor: SMŽ

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime