IZBORI: vrlo dobra izlaznost, glasovalo gotovo 22 posto birača

343
Više od petine birača, bitno više nego u prvom krugu, izašlo je na nedjeljni, drugi krug izbora za predsjednika, odnosno predsjednicu države, pokazuju podaci Državnoga izbornog povjerenstva (DIP). Do 11, 30 sati na birališta je izašlo gotovo 780 tisuća birača, odnosno 21, 9 posto, pokazuju podaci o odazivu koje je DIP objavio u podne.

U prvom krugu, 28. prosinca, u istom je vremenu svoju biračku dužnost ispunilo 13,2 posto, odnosno oko 450 tisuća birača.

Nedjeljni odaziv bitno je veći i od odaziva drugog kruga na posljednjim predsjedničkim izborima, onima prije pet godina.

Naime, te 2009. do 11 sati glasovalo je 491 tisuća birača, sada gotovo 270 tisuća više, precizirao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Hrvatin procjenjuje da bi i ukupna izlaznost na aktualnim izborima mogla biti veća od izlaznosti prije pet godina.

Te, 2009. godine ukupna izlaznost je bila oko 50, 13 posto, no biračko je tijelo bilo znatno veće, ipak kad se promatraju apsolutne brojke, s velikom se vjerojatnošću može očekivati veća izlaznost, rekao je predsjednik DIP-a.

Potvrdio je da na biralištima u BiH, konkretno u Mostaru, ima gužvi.

U Banjoj Luci i Tuzli nema problema, čeka se od 15 minuta do pola sata, problem je Mostar gdje je već ujutro izašao veći broj birača, rekao je Hrvatin i pojasnio što je razlog gužvama, odnosno višesatnom čekanju.

“Čeka se zbog izdavanja potvrda za birače koji se nisu aktivno registrirali za glasovanje, iako imaju prebivalište u BiH”, rekao je predsjednik DIP-a.

Naveo je i da, za sada, nema dojava o nepravilnostima, kao ni policijskih dojava o kršenju javnog reda i mira na biračkim mjestima.

Gledano u postotcima, najbolji odaziv po županijama imaju Karlovačka (27, 4 posto) i Varaždinska (26,4) , najslabiji Požeško-slavonska (17 posto) i Brodsko-posavska županija (17, 9 posto).

Mjereno u apsolutnim brojkama, najviše birača glasovalo je u Gradu Zagrebu, njih 141 tisuću, te u Splitsko-dalmatinskoj županiji -gotovo 80 tisuća.

Među gradovima, po odazivu prednjači Karlovac u kojemu je do 11, 30 sati glasovalo gotovo 30 posto birača, te Varaždin (28, 6 posto), na dnu ljestvice su Slavonski Brod (18,6) te Pazin i Dubrovnik (oko 19, 9 posto).

Po gradovima i u apsolutnim brojkama, nakon već spomenutog Zagreba slijede Split (31. 400), Rijeka (23.500), te Osijek (20.050).

DIP će slijedeće podatke o odazivu objaviti u 17 sati.

Pravo biranja na šestim predsjedničkim izborima od neovisnosti ima oko 3, 8 milijuna birača koji biraju između SDP-ova predsjedničkog kandidata Ive Josipovića i HDZ-ove Kolinde Grabar Kitarović.

(Hina)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime