Iznenadit će vas tko u svijetu najviše voli zaviriti u čašicu

201

U svijetu raste konzumacija alkohola.

Istraživanja su pokazala da oko 237 milijuna muškaraca i 46 milijuna žena pati od poremećaja poveznih s alkoholom. Najveća je stopa u Europi i Sjevernoj Americi, za oba spola.

Što znači da smo ukupno u svijetu tijekom 2017. popili 10 posto više alkohola nego 1990. godine. Jedan od razloga tome je i širenje navike pijenja alkohola u Kini i Indiji. Tako se u istočnoj Europi bilježe velika smanjenja, ali konzumacija alkohola znantno raste u zemljama srednjih prihoda poput Indije, Kine i Vijetnama.

Znanstvenici ističu da će prema postojećim trendovima, globalna konzumacija alkohola porasti još 17 posto u idućem desetljeću.

VEZANE VIJESTI
SISAK: U prometu zatečen s 1,73 promila

Tko voli zaviriti u čašicu?

Alkohol se i dalje najviše pije u Europi i Sjevernoj Americi. U Francuskoj, na primjer, muškarci godišnje popiju 19 litara čistog alkohola, a žene nešto manje od šest. Kombinirano je to oko 12,5 litara.

U Sjedinjenim Državama brojke su nešto niže, 15 litara za muškarce i 4,5 za žene. Kombinirano je to 9,75 litara čistog alkohola.

U Kini muškarci piju 11 litara alkohola godišnje, a žene tri. Prosjek je to od sedam litara.

To je manje nego u SAD-u, ali je problem što za Kineze predstavlja porast od 70 posto u odnosu na 1990.

VEZANE VIJESTI
Alkoholizirani vozač usmrtio biciklista (33)

Do 2030. te će dvije zemlje zamijeniti mjesta. Kinezi će tada u prosjeku piti 10 litara, a Amerikanci će ‘smanjiti’ na 9,5 litara.

Indijci još uvijek ne piju previše, u prosjeku šest litara alkohola po glavi, ali to je dvostruko više nego 1990., a stručnjaci im predviđaju porast za 50 posto u idućem desetljeću.

Po regijama, najmanja je konzumacija u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, tipično manje od litre po odrasloj osobi na godinu.

Najveća je u srednjoj i istočnoj Europi, gdje je nekoliko zemalja s više od 12 litara u prosjeku.

Neslavno prvo mjesto drži Moldavija s 15 konzumiranih litara čistog alkohola, a slijede Rusi, Francuzi i Portugalci.

VEZANE VIJESTI
Dvojac osumnjičen za krađe u vrijednosti više od 230.000 kuna

Najveći udio globalne konzumacije alkohola otpada na žestoka pića, 45 posto, na pivo 15 posto, a 12 na vino.

Znanstvenici upozoravaju

Daleko smo od cilja svjetske zdravstvene organizacije da smanjimo štetnu uporabu alkohola za 10 posto do 2025. godine.

Naime, alkohol se povezuje s dvjestotinjak bolesti i odgovoran je za tri milijuna smrtnih slučajeva godišnje, od čega su 75 posto muškarci.

Više od četvrtine smrti povezanih s alkoholom su nesreće i nasilni događaji, a po petina se odnosi jednako na probleme probavnog sustava i krvožilnog sustava.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here