Izvještaj o ljudskim pravima: Stagnacija i nazadovanje u prošloj godini

Trećina osoba starijih od 65 u riziku od siromaštva

67

Prema izvještaj o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj u 2020. koji je predstavljen u u utorak, 13. travnja, zabilježena je stagnacija i nazadovanje u brojnim područjima dok su na udaru pandemije i potresa najviše bila prava na zdravlje, dom, adekvatne uvjete života te pravo na rad.

-Uslijed pandemije i potresa koji su pogodili Zagreb i Baniju, ljudska prava u Hrvatskoj u kojima smo bilježili napredak u proteklim godinama, stagnirala su, a ljudska prava marginaliziranih skupina su se do određene mjere umanjivala”, istaknuo je programski direktor Kuće ljudskih prava Zagreb Ivan Novosel na predstavljanju godišnjeg izvješća.

Nabrojao je i da su posebice na udaru potresa i epidemije bila prava na zdravlje, dom, uvjete života te prava na rad, u kojima su i prethodnih godina zabilježeni negativni trendovi.

Pritom su posebno pogođene osobe u riziku od siromaštva, kojih je u Hrvatskoj preko 20 posto, osobe starije životne dobi, jednočlane obitelji i djeca, dodaje Novosel te ističe da su izazovi u ostvarenju ljudskih prava veći izvan urbanih centara Hrvatske.

Gotovo četvrtina stanovnika u Hrvatskoj u riziku od siromaštva

Izvještaj Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja za 2020. godinu, izrađen je u suradnji s organizacijama civilnog društva, a daje uvid u stanje ljudskih prava u više područja.

Što se tiče socio-ekonomskih prava, izvještaj navodi da je gotovo četvrtina stanovnika u Hrvatskoj, njih 23,3 posto u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, a čak 51,7 posto osoba živi u kućanstvima koja ne mogu podmiriti neočekivani financijski izdatak, više od  40 posto si ne može priuštiti godišnji odmor izvan kuće, a kraj s krajem vrlo teško ili teško spaja više od trećine kućanstava.

Epidemija i zabrana rada pojedinim djelatnostima, očekivano su dovele do porasta nezaposlenosti. U 2020. godini, navodi se u izvješću, udvostručen je broj poslovno uvjetovanih otkaza u odnosu na prethodnu godinu, a kroz 11 mjeseci u 2020. godini na Hrvatski zavod za zapošljavanje prijavilo se 43.000 radnika koji  su ostali bez posla kao tehnološki višak i oko 97.000 radnika kojima je istekao ugovor na  određeno.

Trećina osoba starijih od 65 u riziku od siromaštva

U izvještaju stoji da je u Hrvatskoj gotovo trećina osoba starijih od 65 godina u riziku od siromaštva, a u toj dobnoj  skupini u većem riziku su žene. Dodaju da su mjere zabrane posjeta i izlaska iz ustanova socijalne skrbi, znatno utjecala na dodatnu socijalnu isključenost osoba starije životne dobi.

U prošloj godini pet fizičkih napada na novinare

Kršenja medijskih sloboda i u 2020. godini očitovalo se u učestalim tužbama protiv novinara i  urednika, a i dalje je problematično uplitanje vlasti u rad javne televizije.

Dodatno zabrinjavaju slučajevi vrijeđanja, zastrašivanja, prijetnji i prijetnji smrću koje  doživljavaju novinari, kao i prijetnje na internetu, dok je u 2020. zabilježeno pet fizičkih napada na novinare i novinarke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here