Je li 5G stvarno zelena tehnologija ili će trošiti više resursa?

191

Tehnološka industrija dugo se pokušava uskladiti sa zelenim pokretom, iako su njezini čelnici često optuženi za maglovite slogane i daju teško provjerljiva obećanja, piše francuska novinska agencija Afp.

Mobile World Congress, industrijsko okupljanje u Barceloni, svakako je vidjelo neke slogane. No Huawei, Orange i industrijska organizacija GSMA koja predstavlja operatore mobilnih mreža pokušali su razjasniti neke od zelenih tvrdnji o 5G.

Nova generacija mobilne mreže uvodi se diljem svijeta, a obećanja o super brzom internetu idu ruku pod ruku s tvrdnjama o golemim prednostima za okoliš.

Laurence Williams sa sveučilišta Sussex u Velikoj Britaniji nedavno je vodio istraživanje procjenjujući dostupne dokaze o navodnim ‘zelenim’ prednostima 5G.

Za AFP je rekao kako tvrdnje te industrije imaju smisla.

Hoće li 5G biti energetski učinkovitiji?

Jean-Marie Chaufray iz Orangea pozdravio je rješenja koja štede energiju kao što su “opcije mirovanja”, pri čemu se komponente isključuju kada se ne koriste, te energetski učinkovitije antene i drugi hardver.

Rekao je za MWC da će 5G biti “10 puta učinkovitiji” od 4G do 2025. godine.

“Mobilni podatkovni promet će nastaviti dramatično rasti u nadolazećim godinama. Sve se više priznaje da će 5G barem djelomično biti uzrok tog rasta podatkovnog prometa.

“Industrija je objavila različite procjene – neke sugeriraju da će potrošnja energije mreže pasti, druge da bi mogla ostati ista, a barem jedna procjena sugerira da će potrošnja energije mreže porasti zbog 5G.

“Nedavna studija iz Finske procijenila je da je potrošnja električne energije u glavnim mobilnim mrežama u 2017. bila otprilike 10 posto veća nego u 2010.

Autori tvrde da je to bilo zbog brzo rastućeg volumena podataka i novih funkcija, posebno video streaminga.

“Iako se ova studija odnosi na razdoblje neposredno prije nego što se 5G počeo uvoditi u cijelom svijetu, ona ipak pokazuje da poboljšanja energetske učinkovitosti mreža ne jamče smanjenje potrošnje energije u mrežama”.

Hoće li 5G pomoći u postizanju ciljeva o neto nula ugljika?

Emanuel Kolta iz GSMA-e pohvalio se da su telekomunikacijske tvrtke bile “među vodećim tvrtkama u privatnom sektoru” po obvezivanju na ciljeve o postizanju neto nula emisije ugljika.

I kazao je da je put do postizanja tih ciljeva korištenje obnovljive energije, učinkovitijih baterija i korištenja umjetne inteligencije kako bi se omogućilo gašenje komponenti u manje prometnim razdobljima.

„Dok neki operatori već napajaju svoje mreže 100-postotnom obnovljivom energijom, GSMA-ova studija iz 2021. sugerira da se, analizirajući 31 mrežu u 28 različitih zemalja, prosječno 46 posto potrošnje energije odnosi na obnovljive izvore sa značajnim varijacijama između zemalja.

„Operativna energija potrebna za napajanje mobilnih mreža je važna, ali je važna i  energija potrebna za proizvodnju mrežne infrastrukture.

„Mnoga istraživanja koja se bave implikacijama 5G na potrošnju energije gledaju samo na operativnu energiju”.

“U najmanju ruku, trebali bismo biti skeptični u pogledu tvrdnji o uštedama energije u strategijama koje zahtijevaju opsežno uvođenje nove infrastrukture”, kaže Kolta o procjenama koje ne uzimaju u obzir energetsku potrošnju stvaranja te infrastrukture.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime