Bundeva je jesenska kraljica stola, a uz ovaj recept zavoljet će ju i najmlađi.
Malo o bundevi:
Uz manje količine bjelančevina, ugljikohidrata i masti, sadrži vitamine (provitamin A, vitamin C, E i K i vitamine B grupe – B1, B2, B6, zatim niacin, folnu kiseline i dr.) i mineralne sastojke (kalij, fosfor, kalcij, željezo). Dobar je izvor dijetalnih vlakana i beta karotena.
Sastojci:
za podlogu:
- 300 g integralnih keksa
- 4 žlice maslaca otopljenog
- 2 burbon vanil šećera
- 2 žlice smeđeg šećera i malo cimeta
Za kremu:
- 500g ABC sira (sirni namaz)
- 800g očišćene i narezane bundeve
- 6dl vode
- 200g smeđeg šećera
- 4 jaja
- 2 burbon vanil šećera
- malo cimeta i muškatnog oraščića
- 2 vrećice želatine u prahu
Priprema:
- Za podlogu usitnite kekse (stavite ih u plastičnu vrećicu za zamrzavanje i istući ih batom za meso). Pomiješajte u posudi mrvljene kekse, šećer, burbon vanil šećer, cimet i otopljeni maslac. Masu utisnite u kalup i dobro natisnuti na dno.
- Za kremu staviti kuhati bundevu sa vodom, šećerom, burbon vanil šećerom, cimetom i muškatnim oraščićom. Kuhati toliko dugo dok bundeva ne omekša. Bundevu izvaditi iz vode, pola bundeve zgnječiti, a pola ostaviti po strani. Vodu koja je ostala od bundeve kuhati još 5 minuta dok se ne malo zgusne, od te se vode kasnije radi preljev za kolač.
- U posudi pomiješati sir, jaja i ohlađenu zgnječenu bundevu. Izliti smjesu na podlogu od keksa pa peći u pećnici na 170 stupnjeva 45 minuta. Kolač ohladiti.
- Na ohlađen kolač složiti bundeve( po receptu trebale bi biti kockice bundeva,ali ja sam ih zgnječila vilicom), pa preliti preljevom. U vodu od bundeve umiješamo želatinu i prelijemo po kolaču.
U slast!
Izvor: coolinarika.com