Jesenska rapsodija od bundeve

807

Bundeva je jesenska kraljica stola, a uz ovaj recept zavoljet će ju i najmlađi.

Malo o bundevi:

Uz manje količine bjelančevina, ugljikohidrata i masti, sadrži vitamine (provitamin A, vitamin C, E i K i vitamine B grupe – B1, B2, B6, zatim niacin, folnu kiseline i dr.) i mineralne sastojke (kalij, fosfor, kalcij, željezo). Dobar je izvor dijetalnih vlakana i beta karotena.

Sastojci:

za podlogu:

  • 300 g integralnih keksa
  • 4 žlice maslaca otopljenog
  • 2 burbon vanil šećera
  • 2 žlice smeđeg šećera i malo cimeta 

Za kremu:

Priprema:

  1. Za podlogu usitnite kekse (stavite ih u plastičnu vrećicu za zamrzavanje i istući ih batom za meso). Pomiješajte u posudi mrvljene kekse, šećer, burbon vanil šećer, cimet i otopljeni maslac. Masu utisnite u kalup i dobro natisnuti na dno.
  2. Za kremu staviti kuhati bundevu sa vodom, šećerom, burbon vanil šećerom, cimetom i muškatnim oraščićom. Kuhati toliko dugo dok bundeva ne omekša. Bundevu izvaditi iz vode, pola bundeve zgnječiti, a pola ostaviti po strani. Vodu koja je ostala od bundeve kuhati još 5 minuta dok se ne malo zgusne, od te se vode kasnije radi preljev za kolač.
  3. U posudi pomiješati sir, jaja i ohlađenu zgnječenu bundevu. Izliti smjesu na podlogu od keksa pa peći u pećnici na 170 stupnjeva 45 minuta. Kolač ohladiti.
  4. Na ohlađen kolač složiti bundeve( po receptu trebale bi biti kockice bundeva,ali ja sam ih  zgnječila vilicom), pa preliti preljevom. U vodu od bundeve umiješamo želatinu i prelijemo po kolaču.

U slast!

 

Izvor: coolinarika.com

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime