Jesmo li skupi? Istražili smo kakve su cijene na Jadranu

1117

Cijene na Jadranu nisu za svakoga- dok stranci uživaju u škampima i skupim vinima, Hrvatima su domet ćevapi i lignje. Upravo zbog toga odlučili smo istražiti kakve su cijene na Jadranu i je li ove godine ljetovanje postalo pravi luksuz.

Sezona na moru krenula je savršeno. Sve ide na ruku, sunčano vrijeme, niska stopa zaraženosti covidom-19 i napokon mogućnost da nadoknadimo sve što nismo mogli iskoristiti zadnje dvije godine.

Lipanj je na Jadranu počeo iznad svih očekivanja, pa tako i iznajmljivači apartmana ali i ugostitelji za sada zadovoljno trljaju ruke vjerujući da će upravo ovo ljeto po zaradi i broju gostiju nadmašiti rekordnu 2019. godinu.

 

Kako se kreću cijene noćenja?

No nije sve isto kao prije tri godine. Inflacija u svijetu itekako utječe na cijene na Jadranu pa tako nekome ljetovanje od deset dana predstavlja pravi luksuz. Cijene apartmana su relativno prihvatljive jer iznajmljivači su cijene podigli u prosjeku za samo 10 eura noć pa tako za kraj lipnja apartmane možete pronaći po cijeni od 40 eura.

Srpanj i kolovoz kao srž sezone imaju veće cijene pa se cijene apartmana kreću od 60 do 120 eura, sve ovisi koliko ste blizu mora, koje je mjesto, bonus ponuda kao osobni parking, wi-fi, klima, pješčane plaže, bogat sadržaj u gradu i slično. Što ste dalje od mora, cijena je često niža.

 

Hrvatu domet pizza, a strancu škampi

Odlučite li jesti u restoranu, najpovoljniji izbor bit će pizze i različite vrste tjestenine, čije se cijene kreću između 50 i 80 kuna. Večeru za četveročlanu obitelj u lokalnim konobama platit ćete oko 500 kuna bez predjela i deserta. U finijim restoranima cijene su itekako više pa tako ukupna cijene večere može narasti i preko tisuću kuna. Primjer, mesna plata za dvoje u prosječnom restoranu je oko 200 kuna, pizze su od 45-80 kuna, hamburgeri drže cijenu od 35 pa do 80 kuna. Cijene ćevapa variraju, od 50 do 80 kuna. Kilogram orade, brancina ili kovača je oko 500 kuna dok je tuna sa žara u prosjeku sto kuna. Restorani na ulazima uglavnom imaju izložen jelovnik s cijenama pa prije odluke u kojem restoranu ćete večerati, prošetajte gradom i zavirite u cjenike restorana, konoba i pizzerija.

Tko je najveći potrošač u restoranima? Samo je jedan odgovor – stranci! Pa tako skoro 90% gostiju u restoranima čine strani gosti koji uživaju u škampima, skupocjenim ribama, biftecima, pršutu i skupim vinima. Po riječima ugostitelja hrvati imaju pak na ljetovanju svoj gastro domet koji se sastoji od pizza, ćevapa, lignji i kebaba. Stranci će uživati u našim vinima i isprobavati rakije, domaći gosti ostaju vjerni Karlovačkoj i Ožujskoj pivi i nekom soku uz večeru. Razlog je opet jednostavan- cijena.

Piva je prosječno oko 20 kuna, cedevita oko 15 dok su kave od 10-15 kuna u prosjeku. Pola litre vode platit ćete uz plažu 15 kn. Sladoled na moru je priča za sebe, cijena kugle je od 10-15 kuna, ovisno jeste li u centru grada, malo dalje od istog ili na plaži. No jedno je zajedničko mnogim slastičarnicama, sve manje kugle, jednolični okusi i svako ljeto veće cijene. Nešto što svi volimo pojesti u hodu je kebab, prosječna cijena mu je 30-35 kuna. Jeli smo ga na tri lokacije na Kvarneru i nismo bili oduševljeni, jednostavno premalo svega u lepinji. No bez obzira na cijene, restorani i konobe su pune ali mahom stranaca.

Upravo sami ugostitelji ističu kako je ova godina donijela neočekivani broj stranih gostiju iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke, Slovačke ali i iz susjedne Bosne i Hercegovine te vjeruju da će zarada biti iznad očekivanja ako je mjeriti po lipnju. No svi ugostitelji naglašavaju da njihove visoke cijene svakako prate inflaciju i da su primorani na ovaj potez. Primjer: ugostitelj koji uzima u najam lokal sa dva stana za osoblje koje dolazi raditi mora mjesečno platiti oko 10 tisuća eura. Plus dodatno terasa i sva ostala davanja državi. Iako je sezona u punom zamahu, radnika u turizmu nedostaje oko 10 tisuća.

 

Kolike su plaće sezoncima

Prosječna plaća konobara je od sedam do devet tisuća kuna, kuhari oko 14 tisuća kuna dok pomoćno osoblje i prodavači u suvenirnicama zarade prosječno šest tisuća kuna.

Ako napravimo rezime lipnja na moru, onda možemo očekivati punjenje hrvatskoga proračuna ali iz stranih džepova kroz cijelu sezonu. Po do sada viđenom, evidentno je da će u svim ljepotama svoje obale najmanje uživati Hrvati, a razlog smo već naveli- cijene.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime