Jezik nikad ne spava! 640 novih riječi i značenja u rječniku

20

“Engleski jezik nikada ne spava, a ne spava ni rječnik!, priopćio je američki rječnik Merriam-Webster te objavio da je dodao 640 novih riječi i definicija, odrazivši promjenu upotrebe engleskog jezika.

“Svaka riječ ide svojim putem u svom tempu prije nego što njezina upotreba postane dovoljno raširena da bude uključena u rječnik”, navodi američki rječnik.

Tako se sada u rječniku mogu naći sintagme poput ‘garbage time’ (doslovno: vrijeme smeća) što označava završni dio sportske igre u kojoj jedna strana ima nedostižnu prednost. “Screen time” odnosi se na količinu vremena koju netko provodi gledajući u zaslon mobitela ili tableta.

VEZANE VIJESTI
PP VELIKA GORICA: Tijekom vikenda utvrđeno 14 prekršaja nepropisne brzine

“Snowflake” (pahuljica) sada se može reći za nekoga tko je preosjetljiv, a riječ “stan” odnosi se na opsesivnog obožavatelja.

Promjenjiva priroda poslovnog svijeta također je utjecala na rječnik, koji sada uključuje izraz poput “gig economy” (gig ekonomija) koji se odnosi na kratkotrajni ili privremeni rad plaćen po obavljenom poslu, i “vulture capitalism” (lešinarski kapitalizam) koji se odnosi na agresivnu kupnju poduzeća u problemima.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here