Jezik 28-godišnje Hayleigh Perks vrijedan je čak 10 milijuna kuna, a zarađuje vrtoglavu plaću – jedući čokoladu! Vjerojatno se pitate kako je to moguće?
Hayleigh je naime, znanstvenica za čokoladu u Cadburyu, najstarijem britanskom proizvođaču čokolade.
Još je kao studentica počela raditi u Cadburyu na pola radnog vremena u proizvodnji čokolade, gdje se godinama usavršavala, da bi napokon, s 23 godine, dobila čast biti u komisiji za okus čokolade.
“Morali smo proći zahtjevne testove okusa prije nego su nas primili”, kaže Hayleigh.
Bila je među deset stručnjaka koji kušaju svaku čokoladu na svakom koraku proizvodnje sve dok se ne dođe do savršenog recepta za završni proizvod.
Kako se upravo njen jezik pokazao najistančanijim, Cadbury je za njega ugovorio policu osiguranja na deset milijuna kuna. Hayleigh kaže kako jedina ima osiguranje i da je to izuzetna odgovornost. “To je velika čast, ali i odgovornost. Moram izbjegavati hranu koja bi mi mogla uništiti okusne pupoljke kao što je npr. ljuta papričica.”
Ipak kaže, obožava svoj posao jer niti jedan dan nije isti. “Jedan dan isprobavam čokoladu prije nego ode na tržište, drugi dan provedem listajući časopise kako bih dobila ideju za pakiranje čokolade. Onda opet znam otići na drugi kraj svijeta samo kako bih posjetila druge proizvođače čokolade i isprobala njihove proizvode!”
Dodaje kako većina ljudi ne zna koliko je vremena utrošeno na čokoladu koja izađe iz njihove tvornice: “Za čokoladicu s gumenim bombonima trebale su nam dvije godine svakodnevnog rada kako bismo usavršili recept. Isplatilo se!”
Hayleigh kaže kako je Cadbury velik i bitan dio njenog života jer je upravo tamo upoznala svog sadašnjeg supruga Ryana. “Stolovi na našem vjenčanju bili su prepuni čokolade!”
Ističe kako živi svoj san jer ne može zamisliti dan bez čokolade.