Jocić oslobođen optužbi da je organizirao ubojstvo Ive Pukanića

424

Žalbeni sud u Beogradu potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, oslobođen optužbi da je organizirao ubojstvo novinara i vlasnika “Nacionala” Ive Pukanića, a Željku Milovanoviću pravomoćno je potvrđena kazna od 40 godina zatvora kao izravnom počinitelju ubojstva, izrečena prvostupanjskom presudom.

Kako je Hini potvrdila glasnogovornica Žalbenog suda Mirjana Piljić, sudsko vijeće je ocijenilo da tužitelj “nije dao jasne i nedvosmislene dokaze” da je Sreten Jocić 2008. godine organizirao kriminalnu skupinu, čiji su pripadnici postali Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović, te Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović.

Sud je ukinuo presudu Milenku Kuzmanoviću, koji se tereti za pomaganje, pa će o njoj ponovno odlučivati prvostupanjski sud u ponovljenom suđenju.

U obrazloženju presude Žalbenog suda navodi se da je prvostupanjski sud “donio pravilan zaključak da tužitelj sudu nije pružio jasne i nedvosmislene dokaze za tvrdnju o tome da je Jocić u prvoj polovici 2008. godine na teritoriju Republike Srbije organizirao kriminalnu skupinu”.

Sreten Jocić se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne od 15 godina po presudi za poticanje na ubojstvo pripadnika beogradskog kriminalnog okružja Gorana Marjanovića 1995. godine, a od početka procesa nijekao je krivnju za bilo kakvu vezu s Pukanićevim ubojstvom.

Nakon što je uhićen 2009. godine, pred sudom je više puta ponovio da su optužbe protiv njega namještaljke iza kojih navodno stoje albanska, crnogorska i hrvatska mafija.

Jocića je tužiteljstvo teretilo da je iz koristoljublja organizirao ubojstvo Ive Pukanića po nalogu N.N. osobe, koja mu je za to navodno platila milijun i pol eura.

Ivo Pukanić poginuo je 23. listopada 2008. godine prilikom eksplozije izazvane daljinskim upravljačem, a u atentatu je smrtno stradao i njegov suradnik Niko Franić.

Željko Milovanović je u Zagrebu u odsutnosti osuđen na 40 godina zatvora po optužnici koja ga tereti da je u parkiranom skuteru podmetnuo eksploziv kojim su ubijeni Pukanić i Franić.

Optužnica tereti Jocića da je organizirao kriminalnu skupinu sa zadatkom da ubije Pukanića i Franjića 23. listopada 2008. godine.

Jocić je uhićen 27. travnja 2009. u Beogradu, i do kraja 2012. godine je bio u pritvoru, kada je prebačen u zatvor na odsluženje kazne od 15 godina zatvora za ubojstvo Gorana Marjanovića 1995. godine.

U Hrvatskoj su za ubojstvo Pukanića i Franića na ukupno 150 godina zatvora prvostupanjskom presudom osuđeni Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić, Slobodan Đurović te Željko Milovanović. Vrhovni sud Hrvatske tu presudu smanjio za tek dvije godine.

Milovanović je 2013. u odsutnosti osuđen na 40 godina zatvora, jer je podmetnuo ekspoloziv, ali žalbeni sud ocijenio je kako nema smetnji da i beogradski sud oglasi svoju nadležnost, jer Milovanović kaznu na koju je osuđen nije izdržao u Hrvatskoj, budući da je bio u bijegu.

Milovanović ima pravo na još jednu žalbu Vrhovnom sudu, budući da je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora, a ukoliko se bude žalio, sljedeća je odluka biti konačna.

(Hina)

Foto: FAH

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime