Još 10 optuženih osoba nakon podmićivanja za lažne potvrde o cijepljenju protiv covida

95
RTB FOTO

Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv devetero hrvatskih državljana i jedne državljanke Srbije zbog davanja mita za izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida.

Optužnica ih tereti da su, od rujna do studenoga 2021. u Zagrebu, iako su znali da nisu cijepljeni protiv covida-19 i da stoga nemaju pravo na EU digitalnu covid potvrdu, od medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja Zagreb-Zapad preko posrednika zatražili da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su cijepljeni.

Nakon toga je posrednik medicinskoj sestri predao podatke okrivljenika i najmanje 100 eura koje je od njih prethodno pribavio, a medicinska sestra je zatim u informacijski sustav upisala da su cijepljeni, na temelju čega su okrivljenici neosnovano ishodili EU digitalne covid potvrde, objavio je Uskok.

Tužiteljstvo je u rujnu prošle godine zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja za covid pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe, a među osumnjičenima se našao i niz osoba iz javnog života.

Prošloga tjedna Uskok je dovršio istragu i podigao optužnicu protiv prve skupine od 14 okrivljenika.

Za podmićivanje službene ili odgovorne osobe da unutar ili izvan granica svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do osam godina zatvora.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime