Dani IPP-a 2018. posvećeni infrastrukturama prostornih podataka

554

Pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović na Geodetskom fakultetu u Zagrebu održava se jubilarna 10. konferencija Dani IPP-a 2018., posvećena infrastrukturama prostornih podataka. Organizira ju Državna geodetska uprava u suradnji s Hrvatskim kartografskim društvom i Geodetskim fakultetom.

Damir Šantek, ravnatelj Državne geodetske uprave podsjetio kako su prošle godine započeli s uvođenjem brojnih geodetskih usluga što im je, kako je rekao, primarni cilj, a napravljen je i zakonski okvir za provođenje svih potrebnih mjera. Dodao je kako DGU raspolaže s najvećim brojem prostornih podataka koji su uključeni i u Nacionalnu infrastrukturu prostornih podataka, a za što je bilo potrebno poduzeti određene aktivnosti.

„14 milijuna katastarskih čestica trebalo je upariti sa zemljišnom knjigom, trebalo je započeti proces homogenizacije naših katastarskih planova, a sve s ciljem da bi podaci mogli biti pušteni na portalima, biti dostupni svima i da bi mogli reći, ne morate više dolaziti u katastarske urede, ne morate pisati dopise jer idemo u digitalno poslovanje. Morali smo napraviti velike zahvate na našim sustavima. Imamo par jako velikih sustava. Jedan od njih je zajednički informacijski sustav katastra i zemljišnih knjiga kojeg je valjalo nadograditi kako bi se moglo koristiti digitalno poslovanje. Napravili smo sustav digitalne arhive koji ima 12 milijuna stranica. Prije dva tjedna pustili smo ga u rad i svih naših 670 geodetskih tvrtki mogu ga pregledavat, skidat podatke i koristiti ih. Arhiva sadrži podatke stare 200 godina, sve je skenirano, a nadopunjava se sa svim dokumentima koji nastaju. U Hrvatskoj imamo milijun i pol kućnih brojeva. Da bi to mogli pustiti na portale i raditi servise trebalo ih je povezati s nečim. Povezali smo ih s katastarskim česticama tako da danas jednostavnim pregledom možete koristiti podatke iz registra prostornih jedinica“, kazao je Šantek na otvorenju konferencije.

VEZANE VIJESTI
Svemirska tehnologija – izazov za obrazovni sustav i gospodarstvo

Dodao je kako je nadograđen i sustav geoportala, a napravljen je i novi sustav digitalnog geodetskog eleborata na što su iznimno ponosni. „Jedini smjer DGU danas su e-usluge, što je u skladu s nacionalnim programom Vlade RH koji ide u smjeru e-poslovanja“, zaključio je Šantek rekavši kako su poslovi u katastru završeni te kako se sada „prebacuju“ na Nacionalnu infrastrukturu prostornih podataka.

Izaslanik predsjednice Vlado Galić, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost u Uredu predsjednice, pozdravio je sudionike konferencije istaknuvši kako je budućnost razvoja društva i države te učinkovito upravljanje državom je u digitalizaciji svih javnih i državnih servisa, a jedan od ključnih procesa pri tome je integracija i interoperabilnost baze podataka te posebno, njihova sigurnost.

VEZANE VIJESTI
Bolji uvjeti za djelatnike i korisnike Katastra u Sisku

„Prostorni podaci i njihovo dijeljenje je izazov koji je pred svima nama. Činjenica kako se održava 10. Jubilarni skup posvećen NIPP-u i 14. međunarodna konferencija kartografije i geoinformacije govori o iznimnoj važnosti ove problematike. Prostorni su podaci stoljećima interpretirani i vizualizirani na analognim kartama koje su nam do nedavno bile glavno pomoćno sredstvo prilikom percepcije razumijevanja i orijentacije objekata i događaja u prostoru. Razvojem informacijskih i komunikacijskih tehnologija, razvojem prostornih baza podataka,  mogućnostima objavljivanja, vizualizacije i distribucije podataka putem Interneta javljaju se novi zahtjevi i mogućnosti za prostorne podatke. Prije svega, mijenja se svijest o potrebi drugačijeg pristupa podacima njihovom organizacijom i korištenjem. Podaci moraju biti standardizirani kako bi ih korisnici mogli lakše koristiti, kako bi se gospodarstvo moglo brže i efikasnije razvijati. Financijske uštede i učinci koji se pritom postižu stavljaju nove zahtjeve na prostorne podatke. Zbog svoje temeljne vrijednosti, prostorne podatke trebaju gotove sve gospodarske grane i znanstvene institucije, kao i pojedinci, a prostorne upravljanje prostornim podacima, njihova razmjena i korištenje čine jednu o9d osnova razvoja društva“, poručio je Galić je te dodao kako NIPP daje osnovu za otkrivanje, pregled i uporabu prostornih podataka u državnim tijelima, gospodarstvu, nekomercijalnom i javnom sektoru, akademskoj zajednici i općenito građanima.

VEZANE VIJESTI
Novih 77 slučajeva, ukupno 867 zaraženih

Dodajmo kako konferencija predstavlja idealno mjesto za prikaz stanja uspostave IPP-a, novih projekata i znanja, ali i mjesto za razmjenu iskustava kako između subjekata NIPP-a tako i svih ostalih dionika koji sudjeluju u uspostavi, održavanju i razvoju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here