Dani IPP-a 2018. posvećeni infrastrukturama prostornih podataka

548

Pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović na Geodetskom fakultetu u Zagrebu održava se jubilarna 10. konferencija Dani IPP-a 2018., posvećena infrastrukturama prostornih podataka. Organizira ju Državna geodetska uprava u suradnji s Hrvatskim kartografskim društvom i Geodetskim fakultetom.

Damir Šantek, ravnatelj Državne geodetske uprave podsjetio kako su prošle godine započeli s uvođenjem brojnih geodetskih usluga što im je, kako je rekao, primarni cilj, a napravljen je i zakonski okvir za provođenje svih potrebnih mjera. Dodao je kako DGU raspolaže s najvećim brojem prostornih podataka koji su uključeni i u Nacionalnu infrastrukturu prostornih podataka, a za što je bilo potrebno poduzeti određene aktivnosti.

„14 milijuna katastarskih čestica trebalo je upariti sa zemljišnom knjigom, trebalo je započeti proces homogenizacije naših katastarskih planova, a sve s ciljem da bi podaci mogli biti pušteni na portalima, biti dostupni svima i da bi mogli reći, ne morate više dolaziti u katastarske urede, ne morate pisati dopise jer idemo u digitalno poslovanje. Morali smo napraviti velike zahvate na našim sustavima. Imamo par jako velikih sustava. Jedan od njih je zajednički informacijski sustav katastra i zemljišnih knjiga kojeg je valjalo nadograditi kako bi se moglo koristiti digitalno poslovanje. Napravili smo sustav digitalne arhive koji ima 12 milijuna stranica. Prije dva tjedna pustili smo ga u rad i svih naših 670 geodetskih tvrtki mogu ga pregledavat, skidat podatke i koristiti ih. Arhiva sadrži podatke stare 200 godina, sve je skenirano, a nadopunjava se sa svim dokumentima koji nastaju. U Hrvatskoj imamo milijun i pol kućnih brojeva. Da bi to mogli pustiti na portale i raditi servise trebalo ih je povezati s nečim. Povezali smo ih s katastarskim česticama tako da danas jednostavnim pregledom možete koristiti podatke iz registra prostornih jedinica“, kazao je Šantek na otvorenju konferencije.

VEZANE VIJESTI
Spriječeno teško kršenje zakona!

Dodao je kako je nadograđen i sustav geoportala, a napravljen je i novi sustav digitalnog geodetskog eleborata na što su iznimno ponosni. „Jedini smjer DGU danas su e-usluge, što je u skladu s nacionalnim programom Vlade RH koji ide u smjeru e-poslovanja“, zaključio je Šantek rekavši kako su poslovi u katastru završeni te kako se sada „prebacuju“ na Nacionalnu infrastrukturu prostornih podataka.

Izaslanik predsjednice Vlado Galić, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost u Uredu predsjednice, pozdravio je sudionike konferencije istaknuvši kako je budućnost razvoja društva i države te učinkovito upravljanje državom je u digitalizaciji svih javnih i državnih servisa, a jedan od ključnih procesa pri tome je integracija i interoperabilnost baze podataka te posebno, njihova sigurnost.

VEZANE VIJESTI
NK Lekenik priprema dva nogometna kampa ovog ljeta

„Prostorni podaci i njihovo dijeljenje je izazov koji je pred svima nama. Činjenica kako se održava 10. Jubilarni skup posvećen NIPP-u i 14. međunarodna konferencija kartografije i geoinformacije govori o iznimnoj važnosti ove problematike. Prostorni su podaci stoljećima interpretirani i vizualizirani na analognim kartama koje su nam do nedavno bile glavno pomoćno sredstvo prilikom percepcije razumijevanja i orijentacije objekata i događaja u prostoru. Razvojem informacijskih i komunikacijskih tehnologija, razvojem prostornih baza podataka,  mogućnostima objavljivanja, vizualizacije i distribucije podataka putem Interneta javljaju se novi zahtjevi i mogućnosti za prostorne podatke. Prije svega, mijenja se svijest o potrebi drugačijeg pristupa podacima njihovom organizacijom i korištenjem. Podaci moraju biti standardizirani kako bi ih korisnici mogli lakše koristiti, kako bi se gospodarstvo moglo brže i efikasnije razvijati. Financijske uštede i učinci koji se pritom postižu stavljaju nove zahtjeve na prostorne podatke. Zbog svoje temeljne vrijednosti, prostorne podatke trebaju gotove sve gospodarske grane i znanstvene institucije, kao i pojedinci, a prostorne upravljanje prostornim podacima, njihova razmjena i korištenje čine jednu o9d osnova razvoja društva“, poručio je Galić je te dodao kako NIPP daje osnovu za otkrivanje, pregled i uporabu prostornih podataka u državnim tijelima, gospodarstvu, nekomercijalnom i javnom sektoru, akademskoj zajednici i općenito građanima.

VEZANE VIJESTI
Projekt Ekološki centar – Vrata Zrinske gore nastavljen po planu

Dodajmo kako konferencija predstavlja idealno mjesto za prikaz stanja uspostave IPP-a, novih projekata i znanja, ali i mjesto za razmjenu iskustava kako između subjekata NIPP-a tako i svih ostalih dionika koji sudjeluju u uspostavi, održavanju i razvoju Nacionalne infrastrukture prostornih podataka.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here